Wedstrijdvormen

 

Strokeplay

Per hole wordt het aantal slagen geteld. Na 18 holes noteert de speler een (bruto) totaalscore. Na aftrek van de playing handicap ontstaat de netto score.

Stableford

Per hole krijgt de speler punten, rekening houdend met het aantal handicapslagen. Bij 1 slag boven netto par krijgt men 1 punt, bij netto par 2 punten, bij een slag onder netto par 3 punten en bij 2 slagen onder netto par 4 punten, enz.

Matchplay

In een handicapwedstrijd geeft de speler het volledige verschil in handicap aan slagen aan de speler met de hoogste EGA handicap. Bij foursome matchplay is dat de helft van het verschil van de som van de handicaps. Het maximum aantal slagen dat gegeven kan worden is 18. Op de scorekaart staat vermeld op welke holes de slagen vallen (volgens de stroke-index). Elke hole levert een + , – of 0 op. Indien een Matchplaywedstrijd na de vastgestelde ronde eindigt in een gelijke stand, en het wedstrijdreglement vereist een directe beslissing, dan moet de wedstrijd worden beslist door een sudden-death play-off, te beginnen op de eerste hole. De kant, die het eerst een hole wint, is winnaar. In een handicapwedstrijd worden op de extra holes opnieuw Handicap Slagen verrekend volgens de stroke index.

Tegen par

Wanneer een speler minder slagen dan netto par over een hole speelt, dan wint hij de hole (+). Bij netto par speelt hij gelijk (0). Maakt hij netto meer slagen dan par, dan verliest hij de hole (-).

Vossenjacht

Een par wedstrijd waarbij een speler fungeert als vos. De vos start als eerste. De rest van het veld speelt tegen de vos, zij noteren na elke hole hun bruto score. In het clubhuis worden de scores van de vos bekend gemaakt waarna de spelers per hole bepalen hoe men tegen de vos heeft gescoord (+, 0 of -). Het is niet toegestaan vooraf informatie te vergaren of te geven over de score van de vos. Bij overtreding volgt diskwalificatie.  Eventueel kan de vos zijn/haar score op elke hole ook achterlaten in een envelopje dat bevestigd is aan de vlag. In dat geval bepalen de spelers direct na elke hole hun score tegen de vos.

Foursome

Een wedstrijd (strokeplay of stableford) waarbij 2 spelers 1 bal spelen, die om beurten wordt geslagen. Ook op de afslag plaats wordt om beurten afgeslagen.

Greensome

Een wedstrijd (stableford of strokeplay) waarbij 2 spelers allebei afslaan en vervolgens kiezen met welke bal de hole wordt uitgespeeld. Deze bal wordt om beurten geslagen.

Chapman greensome

Twee spelers spelen als partner. Beide spelers slaan op elke hole af en doen daarna ieder een slag met de bal van hun partner. Vervolgens bepalen zij met welke bal zij de hole om beurten uitspelen. Een speler slaat nooit 2x achtereen zijn eigen bal.

Eclectic

Dit is een strokeplaywedstrijd over 18 holes. De speler kiest na afloop van de ronde: de twee beste scores gemaakt op de par 3  holes, de twee beste scores gemaakt op de par 5 holes en de vijf beste scores gemaakt op de par 4 holes. Alle 18 holes dienen te worden gespeeld. Indien echter een score op een hole geen invloed meer kan hebben op het eindresultaat, dient men de bal op die hole op te nemen. De handicapaftrek bedraagt 0,4 x de playing handicap.

Four ball better ball (FBBB)

In een FBBB spelen 2 spelers als partners. Ieder speelt zijn eigen bal. De laagste netto score van één van de partner is score voor de hole.

Texas scramble of superball

Teams van 3 of 4 speler spelen elk hun bal. Na elke slag wordt de beste bal gemerkt en ieder speelt vanaf één stoklengte van dat punt (op de green vanaf 15 cm) verder totdat er uitgeholed is.

Vlaggenwedstrijd

Dit is een strokeplaywedstrijd waarin iedere speler of ieder team een aantal slagen krijgt toegewezen, gelijk de handicap. Daar waar de laatst toegewezen slag eindigt, plaatst men de vlag. Winnaar is de speler of het team dat de vlag het ‘verst’ weet te plaatsen. Bij deze spelvorm is het mogelijk dat er minder of meer dan 18 holes worden gespeeld.

Touwwedstrijd

Iedere speler of elk team krijgt een stuk touw dat zoveel meter lang is als de helft van de playing handicap. Met dit stuk touw mag de speler, waar dan ook in de baan of op de green, zijn ligging verbeteren, ook naar voren toe. Maar elke keer moet de speler een stuk touw afknippen en opbergen, gelijk aan de afstand, waarmee de ligging is verbeterd(3 meter verplaatsen=3 meter afknippen). Het touw mag ook gebruikt worden bij een bal in de waterhindernis, op voorwaarde, dat de bal gevonden is en geïdentificeerd. De speler krijgt in dit geval geen strafslag. Winnaar is de speler met het minste aantal slagen.

Cross country

Een strokeplaywedstrijd die men niet over de normale 18 holes speelt, maar over een van te voren uitgezet parcours kris kras over de baan.