Competitie regelement NGF

NGF competitie 2021.

De NGF competitie zal in 2021 bestaan uit een 36 holes -, 27 holes – en 18 holes competities die als zelfstandige competitieafdelingen worden opgezet. Clubs bepalen zelf hoeveel teams zij in welk competitieafdeling   inschrijven, met de restrictie dat in de standaardafdeling alleen de 1e teams mogen worden  inschrijven

De volgende spelvormen worden per afdeling gespeeld:

Schermafbeelding 2015-02-13 om 10.34.03

 Op de zaterdag (standaardafdeling hoofdklasse) en zondag (standaard- en reserveafdeling) worden zowel een 36 holes-, een 27 holes als een 18 holes competitie gespeeld. Op  dinsdag (dames), donderdag (dames senioren) en vrijdag (heren senioren)  wordt alleen een 27 holes – en 18 holes competitie gespeeld.

De 36 holes competitie wordt onderverdeeld in een  standaardafdeling  en een reserveafdeling.  In de standaardafdeling mogen enkel  de 1e teams van een club worden ingeschreven. In de reserveafdeling   spelen de overige teams. De reserveafdeling wordt onderverdeeld in drie zelfstandige competitie afdelingen die allen hun eigen kampioenschap voortbrengen: 36 holes, 27 holes of 18 holes. De verschillende afdelingen bestaan uit een zgn  dakhuis constructie.

Er zullen geen promotie en degradatiewedstrijden worden gespeeld, uitgezonderd in de hoofdklasse van de standaardafdeling. Alle nummers 1 van een poule promoveren automatisch naar een hogere klasse. Dit betekent in de piramide dat alle eerste plaatsen uit een klasse van een poule automatisch promoveren en  dat uit een hogere klasse per poule 2 team degraderen. De winnaars van de hoogste klasse, in alle competities voortaan hoofdklasse genoemd, gaan strijden om het landskampioenschap.

In de standaardafdeling via de bekende kruisfinales. De winnaar van de standaardafdeling is de kampioen van Nederland en zal worden uitgezonden naar het Europees kampioenschap voor clubteams.

 In de  standaardafdeling bestaat de hoofdklasse uit twee poules van 7 teams, waarbij de nummers 1 en 2 middels kruisfinales gaan strijden om het landskampioenschap. In de overige hoofdklassen (reserve afdeling zondag, dames dinsdag, dames senioren donderdag en heren senioren vrijdag) bestaat de hoofdklasse  uit 4 poules met elk 5 teams. De nummers 1 per poule  gaan middels een kruisfinale strijden het landskampioenschap van hun afdeling. Omdat alle competitie afdeling zelfstandige competitiehuizen zijn, vindt er geen promotie plaats van bv de 27 holes competitie naar de 36 holes competitie.

Voor de reserveafdeling alleen kan worden ingeschreven voor de 36 holes competitie of voor de 27 holes competitie. Op de dinsdag, de donderdag en  de vrijdag kan worden  ingeschreven voor de 27 holes competitie of voor de 18 holes competitie.

  1. Standaardafdeling  Alleen de  1e teams van een club.  De hoogste klasse is de hoofdklasse die op zaterdag speelt,. De overige poules op zondag. De hoofdklasse  bestaat uit 2 poules van ieder 7 teams. 1e klasse bestaat uit  4 poules, de 2e klasse 8 poules, 3e klasse 16 poules.
  2. Reserveafdeling 36 holes   . Hierin spelen alle overige  teams die 36 holes willen gaan spelen. De teams die in 2014  in de 36 holes competitie speelden blijven in hun eigen klasse zoals zij dit jaar zijn geëindigd of zijn gepromoveerd cq gedegradeerd. De hoogste klasse  wordt ook hier omgedoopt tot hoofdklasse. Deze hoofdklasse bestaat uit 4 poules van ieder 5 teams.
  3. Reserveafdeling 27 holes.  Hierin spelen die teams die geen 36 holes willen spelen maar (liever) 27 holes zoals nu vanaf de 4e klasse. De opbouw van deze afdeling is dezelfde als de 36 holes reserveafdeling. Dus ook hier een hoofdklasse met 4 poules van 5 teams.
  4. 18 holes afdeling.  Verenigingen kunnen er ook voor kiezen teams in te schrijven voor slechts 1 x 18 holes.
  5. Heren senioren (vrijdag). De opbouw is dezelfde als de 27 holes reserveafdeling van zondag. Ook hier een hoofdklasse met 4 poules van 5 teams Clubs kunnen  inschrijven voor een 27 holes- en of een 18 holes competitie.
  6. Dames Senioren (donderdag). Ook hier dezelfde constructie en opbouw als bij de heren senioren. Ook hier een hoofdklasse met 4 poules van 5 teams Clubs kunnen  inschrijven voor een 27 holes- en of een 18 holes competitie.
  7. Dames dinsdag.  Ook hier dezelfde constructie en opbouw als bij de heren senioren. Ook hier een hoofdklasse met 4 poules van 5 teams Clubs kunnen  inschrijven voor een 27 holes- en of een 18 holes competitie

Algemeen.  In de bovenbouw van de competitie worden de teams steeds sterker. Gemiddelde Hcp 1e klasse is ongeveer 3 en in de 5e klasse ligt deze rond de 15. Bij het opgeven van de teams houden wij hier rekening mee. In principe is er geen handicap limiet voor deelname aan de competitie( Max WHS handicap 36). Het streven is wel met zo sterk mogelijke teams deel te nemen aan de competitie. Dit geldt met name voor de teams die deelnemen aan de 36 holes- en 27 holes competitie  en die  spelen in de hoogste klassen. Hierbij zullen  de  sterkste spelers spelen in de hoogste teams..

NGF Competitiereglement 2021