9 Stappenplan

Het 9-stappenplan is een golfvaardigheidstraject dat is opgedeeld in 9 handicapcategorieën (stappen), waarbij het ontwikkelen van de vaardigheid, het vergroten van de succesbeleving en het speelplezier voorop staan. Stapsgewijs biedt dit programma de mogelijkheid om tot een lagere handicap te komen door het volgen van lessen onder leiding van een deskundige pro.

Stap 1 t/m 3 geeft de mogelijkheid om te komen tot een ”golfer” met een EGA handicap van 36. 

De stappen 4 t/m 6  kunnen helpen om de handicap te verlagen naar ca 15. Voorwaarde is wel voldoende interesse, aanleg, doorzettingsvermogen.

De stappen 7 t/m 9 de weg naar Topgolf en is niet voor iedereen weggelegd.

Het belangrijkste is op om plezier te houden in het spel, los van het spelniveau. Golf is een moeilijke sport en de prestaties op alle niveaus zijn vaak wisselend. Laat je niet frustreren maar geniet van onze mooie golfbaan en je flightgenoten en heb vooral oog voor de natuur.  

www.ngf.nl/pagina/het-9-stappenplan

STAP 1 – Golfbaanpermissie
Je maakt kennis met de omgeving op de golfbaan en leert de basisbeginselen van golf: techniek en etiquette. 

Hiermee ben je in staat om op een plezierige en veilige manier baanervaring op te doen. Je leert ook hoe je zelf kunt oefenen en je fysieke voorbereiding kunt doen. Fairplay binnen de golfsport staat hoog in het vaandel.

STAP 2 – Naar Clubhandicap 54 (GVB)
Sla je slag en aan het einde van deze stap kun je spelenin de baan volgens de etiquette- en golfregels die
voor de beginnende golfer belangrijk zijn. Je maakt doormiddel van ervaringsgericht leren kennis met de golfsport. Door teoefenen, leer je ook waar je staat in je ontwikkeling.

STAP 3 – Naar handicap 36
Tijdens deze stap ga je meer lengte in je slagen krijgendoor de inzet van verschillende golfclubs. Je gaat de beleving op de golfbaan vergroten door actief te spelen. Er ontstaat een duidelijkerbeeld van je eigen spel en mogelijkheden, waardoor je de holesslimmer speelt. Je blijft je door ontwikkelen op weg naar een grotere succesbeleving!

STAP 4 – Naar handicap 28
Door meer vastigheid te creëren in de lengte en het spel rondom degreen, zal het niveau verbeteren. Je voelt je steeds comfortabeler opde golfbaan en nu de driver in het spel wordt opgenomen, kan daarnog meer van worden geprofiteerd. Je behoefte om deel te nemen aanwedstrijden wordt steeds groter. Het aantal bogeys neemt toe en hetaantal double bogeys neemt af.

STAP 5 – Naar handicap 20
In deze stap ga je bewuster om met de clubkeuze, zowel vanaf de teeals rond de green. Door je voor te laten bereiden op en mee te doen aan wedstrijden vergroot je de ervaring op het gebied van course management, tactiek en regels. Je zoekt medespelers om ook buitende baan te werken aan het golfspel. Oefenen doe je met zijn allen en je vraagt je af tot waar je ambitie gaat.

STAP 6 – Naar handicap 15
Dit is het breekpunt! Voor deze categorie spelers gaan strategie en slagen binnen 100 meter van de hole een grotere rol spelen.
Wedstrijd- en competitie-ervaring brengen het presteren onder druk al een beetje onder de aandacht. Je gaat langzaam de puntjes op de i zettenen je bent ook regelmatig aanwezig op de oefenfaciliteiten.

STAP 7 – Naar handicap 9,9
Je bent hard op weg naar een single handicap; een mijlpaal! Om hier te komen, ga je werken aan het verkleinen van je foutmarge en de slagen binnen 50 meter van de green. Je bent gedreven aan het trainenen je ontwikkelt een goede vaste routine om een meer voorspelbaar resultaat te behalen. Je gaat je successen vieren!

STAP 8 – Naar handicap 4,4
Je bent inmiddels een zeer intensieve golfer geworden. In deze stap gaat het om het korte spel. Het voorkomen van fouten in lastige situaties vormt voor jou de uitdaging. Je werkt aan voortdurende ontwikkeling van je golfspel. Tevens zijn wedstrijden een enorme ervaring op het mentale vlak. Je traint gestructureerd volgens een plan dat je samen met de professional hebt opgesteld.

STAP 9 – Naar handicap 0
In deze fase ben je kritisch op jezelf en je hebt oog voor detail. Je bent je techniek aan het verfijnen en ontwikkelt je mentale en fysieke vaardigheden tot een hoogtepunt. Waar eindigt voor jou het succes? Je denkt erover na om nationale en internationale wedstrijden te spelen en je bent zorgvuldig in het bepalen van de wedstrijden waar je wilt pieken.