Regellessen & Regelexamen

De golfsport kent vrij veel regels. Deze zijn erg precies. Waarom, vraag je je misschien af. Als je een golfwedstrijd speelt, speelt ieder zijn eigen spel en iedereen heeft een eigen niveau. Maar het is natuurlijk wel zo eerlijk, als iedereen toch evenveel kansen heeft om te winnen. Daarom moet je weten, wat je moet doen, als je bal bijvoorbeeld in het water ligt, of, als je hem niet meer kan vinden, of je kunt hem om de een af andere reden niet slaan. Je kunt zelf vast nog wel meer situaties bedenken. En voor al die situaties bieden de regels oplossingen. Alleen als iedereen dezelfde regels toepast kun je met elkaar eerlijk een wedstrijd spelen.

Voor je Baanpermissie krijgt, wordt er al gestart met de regellessen. Deze regellessen zullen zoveel mogelijk in de praktijk, dus buiten, gegeven worden aan iedereen, die nog niet zijn regelexamen heeft gedaan. Als je het GVB wilt halen, moet je behalve een praktijkexamen ook een theorie-examen doen. Behalve, als je jonger bent dan 14 jaar. Je moet dan wel 9 op de praktijk gericht regellessen volgen. Misschien lijkt het allemaal wat ingewikkeld, maar je leert het spelenderwijs. Ieder jeugdlid, dat nog geen regelexamen heeft gedaan, krijgt bovendien een regelboekje, speciaal voor jeugd. Dit betaalt de club voor je.

Als je je GVB hebt gehaald, ga je proberen je spel zo te ontwikkelen, dat je een handicap kunt halen. Dit zal de één in het tweede jaar lukken, de ander in het derde jaar en sommigen misschien nog later. Dit is afhankelijk van je aanleg, ook een beetje van je leeftijd, en vooral van hoeveel je oefent. Wat een handicap precies is, leer je vanzelf. Een handicap maakt het mogelijk om een wedstrijd te spelen tegen anderen, van elk niveau en van elke leeftijd, waarbij iedereen evenveel kans heeft om te winnen.