Voorbeschouwing Nine & Wine: Weinwunder Deutschland!

Zaterdag 27 juni is alweer de vierde editie van de Nine and Wine. Het nieuwe concept, waarbij u kunt kiezen tussen 9 holes golf en/of een wijnproeverij en/of een dagschotel ‘special’ uit het betreffende wijnland ging afgelopen maanden uiterst succesvol van start. Wij kunnen niet wachten op de volgende editie met als thema Duitsland!

Korte introductie Duitse wijnen 

Wonderlijk snel  is de ommekeer in wijnland Duitsland. Van laf zoet naar fris droog. Van lompe liters suikerwater naar kwaliteit. Aandacht voor het terroir, voor oude wijngaarden en traditie. Werk op het land is weer belangrijker dan in de wijnkelder. Daarenboven wel veel meer kennis over en toepassing van traditionele keldertechnieken – houten vaten keren terug! Riesling opnieuw de meest aangeplante druif. Maar ook: ondertussen is 40% van de Duitse druiven rood. De klimaatverandering werkt natuurlijk mee en bovendien: de visie en nieuwsgierigheid van de wijnboeren, hun open houding en onderlinge samenwerking. Duitsland behoort tot de top van de wijnwereld…

Midden jaren tachtig was daar nog weinig van te merken. Uitzonderingen daargelaten, droge witte wijn uit Duitsland was geen drinkplezier. Knochentrocken! Vaak bijtend zuur! Medio jaren negentig kreeg een grote groep Duitse wijnboeren die nieuwe, droge en fruitige wijnstijl in de vingers. Vanaf die tijd zijn Duitse, droge witte wijnen onovertroffen smakelijk door hun balans tussen frisheid, fruit (zoet) en mineralen. Sindsdien is gevijld en verbeterd, ontstonden nieuwe wijnstijlen, fruitige of meer mineraalrijke, met of zonder spontane vergisting, vatopvoeding of juist geen hout -rood, rosé, mousserend. Het WEINWUNDER is geschied!

Nine & Wine Duitsland

Op zaterdag 27 juni bezoeken we het Wijnhuis Karle (Kaiserstuhl, Baden). Op het menu staat een heerlijke Grauerburgunder (= Pinot Gris), een Spätburgunder Blanc de Noir (witte wijn van blauwe druiven) en een Spätburgunder rood (= Pinot Noir). Samen geven ze een goede indruk van Duitse wijnen. 

Door de ligging is Badem een van de warmste en droogste gebieden van Duitsland. Aan de westkant wordt het tegen zeeklimaat (en regen) beschermt door het Vogezen gebergte (het ligt ter hoogte van de Elzas) en in het Zuiden door het Zwarte woud en de Alpen. De bodem bestaat uit een vulkanisch gesteente door de aanwezigheid van een actieve vulkaan miljoenen jaren geleden. Deze bodem geeft de wijn zeer veel mineraliteit (soms proef je zelfs wat ‘silex’ oftewel vuursteen).

Vooral de Blanc de Noir is bijzonder. Bij een Blanc de Noir wordt de schil gescheiden van de druif, in de schil zit de kleurstof die rode wijn haar kleur geeft. Op deze wijze ontstaan hele aromatische witte wijnen die op dit moment echt een hype zijn ! 

Op het menu voor zaterdagavond staat: 

Beierse schweinebrat met rosti van aardappel,spek en ui met witte kool salade

U bent van Harte welkom !

Praktische informatie

De Nine&Wine bestaat uit drie componenten en u bepaalt aan welk onderdeel u graag wilt deelnemen. Iedere combinatie is dus afzonderlijk van elkaar mogelijk. Opgeven voor de wedstrijd is niet nodig, want het betreft een vrije inloop wedstrijd. Ook voor de wijnproeverij en/of dagschotel (geïnspireerd op het wijnland) hoeft u zich niet op te geven. Deelname is wel gelimiteerd dus wilt u zeker zijn van uw plekje aan tafel, dan kunt u reserveren door een mail te sturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl onder vermelding van uw naam, en de activiteiten waaraan u wenst deel te nemen. 

Samenvattende:

 • Een 9 holes inloopwedstrijd
  • Q-kaart lopen is mogelijk, maar hoeft niet
  • Inschrijven via ProWare heeft de voorkeur maar is niet noodzakelijk
  • U kunt dus op zaterdagmiddag nog besluiten om mee te spelen!
  • Starten vanaf 16:30 uur
  • Inschrijfgeld bedraagt € 3,00
  • Voor iedereen die opzoek is naar leuke zaterdagmiddag
 • Wijnproeverij
  • 3 proefglazen van een prachtig wijnhuis uit Baden
  • Start van de proeverij is na afloop van de wedstrijd: om en nabij 19:00 uur
  • Ook de proeverij is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl   
  • Inschrijfgeld bedraagt € 9,00
 • Dagschotel ‘special’ geïnspireerd op Duitsland!
  • Ook de dagschotel is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl
  • Kosten bedragen € 10,00 voor deelnemers aan de wedstrijd, € 12,50 voor niet spelende levensgenieters

Wij kunnen niet wachten en begroeten u graag op zaterdag 27 juni voor de vierde editie van de Nine&Wine!