Verslag Finale Maandbeker

Verslag Finale Maandbeker

Het Maandbeker seizoen zit erop. Van april t/m oktober zijn de Maandbekers gespeeld. Een strokeplay wedstrijd over 18 holes voor Maandbeker 1 en een 9 holes stableford wedstrijd voor Maandbeker 2, een try out sinds 2015.

In deze reeks van wedstrijden waren punten te verdienen voor het eindklassement. Dus, hoe vaker je mee deed, hoe meer punten je kon scoren. Na de hele reeks van 7 maandbekers werden de beste 40 spelers van Maandbeker 1 en de beste 15 van Maandbeker 2 uitgenodigd voor de finale. Sommige spelers hebben maar een paar keer meegedaan en goed gespeeld en daardoor waren ze erbij. Vaker meedoen betekende niet automatisch dat je je ook kwalificeerde voor de finale. Je moest ook nog een beetje redelijk spelen om je bij dit exclusieve gezelschap te scharen.

Helaas gold dat niet voor Sylvia Scholten van Agteren, ondanks dat ze in de regel geen Maandbeker mist. Sylvia is in potentie één van de beste speelster van de club en kan fantastische ballen slaan. Clubkampioenschappen of nationale toernooien, Sylvia draait er haar hand niet voor om. Het gekke is dat zodra er een wedstrijdsticker van de Maandbeker 1 op de scorekaart staat, Sylvia bezwijkt onder haar eigen druk van het “moeten”. De wedstrijdspanning van de Maandbeker overtreft voor Sylvia ieder toernooi en leidde ertoe dat de finale haar helaas niet toekwam.

Echtgenoot Erwin daarentegen kwalificeerde zich echter moeiteloos en omdat Erwin altijd de steun en toeverlaat van Sylvia is bij wedstrijden bedacht Sylvia een ludieke actie. Gekleed in een witte overall met achterop een groene applicatie met gele letters ‘ERWIN’ besloot ze de caddy van Erwin te zijn. Zo zijn de caddies tijdens de Masters op Augusta ook gekleed. Als een soort van moderne slaven. Erwin kon erg snel wennen aan deze rolverdeling: zijn tas werd gedragen, clubs werden schoongemaakt en de bunker werd geharkt. Zo zou ieder (golf)huwelijk moeten zijn: vrouw draagt tas van man. Klein minpuntje in de traditie: de caddy  (Sylvia) was ook in het clubhuis en zelfs bij het diner aanwezig. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. ‘No caddies in the clubhouse! ‘ De caddy inspanningen van Sylvia hebben Erwin toch wel geholpen: hij bleef netjes onder de 100. Volgend jaar andersom Sylvia!

img_7208Martin Huuskes was met zijn bedrijf Ricoh Documentcenter Enschede hoofdsponsor van deze finale en hij had een paar prachtige printers ter beschikking gesteld voor de top 3 bij zowel MB 1 als MB2. Eigenlijk zouden het voor MB2 halve printers moeten zijn, 9 holes versus 18 maar, dat terzijde. Waarschijnlijk de helft van de toner. Martin zou Martin niet zijn als hij deze sponsoring niet zou aangrijpen als een ultieme commerciele kans. Een verkoop pitch die maar liefs een kwartier duurde. De winnaars kregen niet alleen een printer maar ook een uitgebreide uitleg over wat er allemaal mee kon. Daarnaast had hij ook voor de niet deelnemers een fantastische aanbieding. Op het laatst had hij iedereen dusdanig gehersenspoeld dat ook de meeste niet-winnaars een printer bij hem afnamen. Zo maak je van een sponsoring een feestje voor jezelf: gewoon slingers ophangen. Martin desalniettemin zeer bedankt voor je gulle gebaar.  

Uiteindelijk hebben Tim Nuyts en Bob Wegink het Maandbeker 1 + 2 klassement op hun naam geschreven. Voor Bob Wegink was dit geen verrassing, hij stond na drie (!!!) Maandbeker 2 zeges al zover voor, dat zijn eindzege nog slechts een formaliteit was. De dagoverwinning van Carla Twente deed daar niets meer aan af.

Voor Tim Nuyts, die dit jaar ongeveer alles gewonnen heeft dat er te winnen viel, lagen de kaarten heel anders. De lijst werd immers aangevoerd door Robert Nijhuis en Tim had dus een beetje hulp nodig om Robert te kunnen passeren. Irma Roetenberg nog tussen beide heren in en ook de start van Tim zijn ronde was niet bepaald hoopgevend. De double bogeys volgden elkaar in rap tempo op en de scorekaart leerde dat Tim 44 slagen nodig had voor de eerste 9. Weinig mensen, en Tim al helemaal niet, dachten dat hij nog enige kans had op de eindoverwinning. Het herstel van Tim was erg knap met een rondje “level PAR” over de tweede 9 holes. Hierdoor wist hij zijn score toch nog bij elkaar te houden en hij kwam hij tot een prima rondje 74.  

Onder het genot van een glaasje frisdrank (Tim Nuyts is trotse aandeelhouder van Coca Cola) was het vervolgens afwachten waar de rest van de deelnemers op uitkwamen. Al snel bleek dat de score van Tim eigenlijk heel erg goed was. Na de regen van afgelopen week speelde de baan erg lang en bovendien loopt de kwaliteit van de greens langzaam terug nu het groeiseizoen is gestopt. Hoe het ook zij, echt goede scores bleken niet mogelijk en Tim werd zelfs dag-winnaar!

Dit alles maakte dat Tim nog steeds een beetje hulp nodig had van Robert. Een top 6 notering was goed genoeg geweest om de eindoverwinning veilig te stellen, maar dat zat er helaas niet in. Tim won dus na de Strokeplay en Matchplay kampioenschappen ook het Maandbeker klassement. De “Triple” was daarmee een feit!

Voor de fanatieke deelnemers breken de lange wintermaanden aan, waarbij iedereen terug kan naar de tekentafel. De een heeft behoefte aan een spoedcursus chippen, de ander wil eindelijk die draw kunnen slaan. De eerste Qualifying wedstrijd wordt pas in april gespeeld, dus iedereen heeft de tijd om zijn/haar spel aan te scherpen.

Maandbeker Finale
  Maandbeker 1  Maandbeker 2  
1e Tim Nuyts Carla Twente
2e Eric Kouters Max Pas
3e Renate Kamphuis  José Hinne
Maandbeker Eindklassement
  Maandbeker  1  Maandbeker  2 
1e Tim Nuyts Bob Wegink
2e Robert Nijhuis Carla Twente     
3e Irma Roetenberg Harry Lakerveld

 

Nieuwe opzet Maandbeker 2017

De opzet van Maandbeker 1 + 2 verandert in 2017. Twee jaar geleden zijn er een aantal grote aanpassingen doorgevoerd met de invoering van het Maandbeker klassement en de aanpassing van de Maandbeker 2 naar een 9 holes wedstrijd. Om de competitieve golfer de ruimte te geven tot het spelen van 18 holes werd de handicaplimiet van Maandbeker 1 opgeschroefd naar 25.0.  Nu we twee jaar verder zijn was het tijd voor een grote evaluatie. Deze heeft inmiddels plaatsgevonden en tot de volgende aanpassingen geleid. 

Vooropgesteld: De Maandbeker leeft meer dan ooit tevoren. Niet eerder hebben zoveel leden aan de Maandbeker meegespeeld als gedurende het afgelopen wedstrijdseizoen en daar zijn we trots op! Wel leidde het tot problemen bij de Maandbeker 1: Een drukbezochte Strokeplay wedstrijd gespeeld van de Backtees had tot gevolg dat de wedstrijd vooral voor de hogere hanidcappers erg lang duurde. Hierdoor liet ook de prijsuitreiking lang op zich wachten. Aan de andere kant had het succes van de Maandbeker vooral betrekking op Maandbeker 1, en leidde de Maandbeker 2 een vrij rustig bestaan.

Vanaf 2017 wordt de Maandbeker 2 weer een 18 holes stableford wedstrijd, gespeeld van de gele tees. Iedereen met een handicap vanaf 10.0 tot 54 kan aan deze wedstrijd deelnemen. De Maandbeker 1 blijft een Strokeplay wedstrijd (backtees), maar de handicaplimiet wordt aangepast naar 18.4. 
Leden met een handicap tussen de 10.0 en 18.4 kunnen dus volgend jaar een keuze maken tussen de Maandbeker 1 en 2. Het is onze verwachting dat er vanaf nu veel meer enthousiasme voor de Maandbeker 2 gaat ontstaan, en de MB 1 en MB 2 zodoende beter in balans komen.

  Maandbeker 1 Maandbeker 2
Holes 18 holes 18 holes
Tee’s Wit / Blauw Rood / Geel
Spelvorm Strokeplay Stableford
Min. hcp.  n.v.t. 10.0
Max. hcp. 18.4 54.0