Terugblik Heerencup 2017

Terugblik Heerencup 2017

Het HeerenCup seizoen zit er helaas weer op. Met een stormachtige laatste speeldag in lastige condities. Erwin Kamp won met 35 stablefordpunten. Niemand van de ruim 60 deelnemers speelde zijn handicap…

Er stond nog al wat op het spel deze laatste speeldag. Wie ging het klassement winnen ? Hield Henk Jan Mouw zijn eerste plaats vast? Of werd hij nog voorbijgestreefd door good old Jaap van der Vegt. Ook Harry Wermer maakte nog kans maar was er de laatste wedstrijd helaas niet bij. De heren mochten het samen uitvechten in één flight.

Dankzij de matige scores van de laatste speeldag hield Henk Jan zijn koppositie vast met een gemiddelde score over zijn beste 10 kaarten van 36,1. Een zeer knappe prestatie. Jaap werd tweede met een gemiddelde van 36,0. Erwin Kamp (35,7) ging op de eindstreep Harry Wermer (35,6) voorbij dankzij de winst in de laatste wedstrijd.

Vorig jaar was Henk Jan samen met zijn maatje Alex Knol te gast op ’t Sybrook en kwamen met bij toeval met Martin Huuskes aan de praat. Beide mannen waren lid bij Spielehof in Boekelo en langzaam toe aan het aan het ‘grote werk’. Op uitnodiging van Martin meegedaan aan de HeerenCup. Lang verhaal kort: dankzij de overtuigingskracht van Martin werden beide lid en Henk Jan wint meteen als rookie het HeerenCup klassement. Een fantastische prestatie.

Veel beter kun je de wervende kracht van de HeerenCup niet omschrijven. Martin vertaald het als het als combinatie van vriendschap, saamhorigheid en competitief golf. Dit zijn de hoofdingrediënten die de HeerenCup zo speciaal maakt en waar een groep van bijna 100 kerels met grote regelmaat de dagelijkse beslommeringen iets eerder beëindigt om toch maar tussen 15.30 en 17.00 te kunnen starten. De ideale ‘break van de week’ op de woensdagmiddag.

Sterker nog. Ruim 60 mannen hebben de HeerenCup vast in de agenda staan en spelen meer dan 10 keer mee en maken dus kans  op een goede eindklassering. 

Ook in 2017 hebben we een aantal nieuwkomers mogen verwelkomen. Een aantal hiervan is zelfs lid geworden van ’t Sybrook vanwege de HeerenCup. Zij nemen dan de ontgroeningspraktijken van voorzitter Martin Huuskes maar voor lief. Martin heeft het zelf altijd over jezelf pitchen, het zijn vooral de ‘incidentele excessen’ waarin de Heerencupper geïnteresseerd is. 

Sub-klassementen 

Niet alleen de eindscore telt in het HeerenCup klassement maar ook maar ook de subklassementen: longest drive en nearest tot the pin en birdie klassement. Voor de longest drive waren er meerdere kanshebbers: Tim Huuskes won deze competitie met 4 keer, net eentje meer dan ‘ver-maar-niet-altijd-recht’ Joep Kockmann. De neary is nog niet beslist en gaat dus mee naar het uitje in Duitsland volgende week. Kanshebbers zijn Joep Kockmann, Bert Jan Denneboom en Ero van Schomberg.

Het birdie klassement werd een gevecht tussen Wilbert Huuskes en Joep Kockmann. Beide hadden 31 birdies geslagen met de laatste speeldag nog tegoed. Joep maakte de week ervoor nog 5 birdies(!) voor een ex aequo met Wilbert. Normaliter speelt iemand die 5 birdies scoort in een rondje op de tour maar Joep speelde net in de buffer… De laatste dag scoorde Joep geen enkele birdie en Wilbert wel dus die ging er met de overwinning in het birdie klassement vandoor.

Wilbert heeft trouwens van alle deelnemers het vaakst meegedaan. Maar liefst 21 van de 22 woensdagen was hij van de partij. Sinds begin van dit jaar woont Wilbert door de week in Veendam. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben dat hij woensdags als een speer naar Twente sjeest om mee te kunnen doen ?

Hoogtepunten 2017

Zonder overige winnaars te kort te doen zijn hier enkele hoogtepunten.

 • Alleen bij de laatste wedstrijd had de winnaar minder dan 36 punten.
 • Voor Herbert Schipholt was zijn overwinning met 42 punten ongetwijfeld het golf hoogtepunt van het jaar.
 • Ondanks het feit dat Paul Soer met 44 punten tweede wordt achter Remco Postma (ook 44) viert hij die prestatie als een overwinning en trekt natuurlijk aan de bel.
 • Nieuwkomer Tim Kuipers had de dag van zijn leven met 43 punten.
 • Bas Lenfert (hcp 11) steeg  met 45 punten ver boven zichzelf uit.
 • Oud winnaar van het klassement Lex Weerkamp krijgt na lang blessureleed de vorm weer te pakken en wint maar liefst twee keer.
 • Remco Postma wint ook twee keer met respectievelijk 44 en 40 punten, evenals Roelof Amelink met twee keer 41 punten. Roelof maakte uiteraard gretig gebruik van zijn spreekrecht.
 • Marc Bosch won in de stromende regen op Nunspeet met 38 punten maar de wedstrijd wordt helaas voor Marc non qualifying verklaard.
 • Alex Varvik wordt twee keer tweede met respectievelijk 42 en 38 punten, maar wordt met 42 punten gehuldigd als een echte winnaar inclusief rondje en yellow submarine. Sportief Alex!
 • Harry Slotema scoorde op hole Oost 5 een Hole in One.
 • Joep Kockmann (hcp 4) speelde met level par zijn beste rondje ooit op ’t Sybrook. Gezien zijn medische geschiedenis van het laatste jaar een zeer knappe prestatie.
 • Maar het meest memorabel blijft natuurlijk de klinkende overwinning van Rob Huuskes met 45 punten waarmee hij bijna  single handicapper is. Yellow Submarine wordt met 50 Heerencuppers ingezet en duurde ruim 3 minuten!

De winnaars op een rijtje: 

5 april: Henk Ensink 39 – Sjoerd Postma 38 – Nanko Offereins 38
12 april: Aart Jan Smit 39 – Chris Koershuis 39 – Sjoerd Postma 38
19 april: Jan Hoogsteder 40 – Martin Wermer 37 – Henk ter Braak 37
26 april: Herbert Schipholt 42 – Erik Klinker 39 – Thomas Vink 38
3 mei: Robin Coster 40 – Robin in het Veld 37 – Harry Wermer 36
10 mei: Remco Postma 44 – Paul Soer 44 – Jeroen Kampstra 42
17 mei: Lex Weerkamp 39 – Robert Nijhuis 37 – Robin in het Veld 37
24 mei: Tim Kuipers 43 – Harry Wermer 42 – Henry Janssen 41
31 mei: Metin Inan 40 – Huub Reef 38 – Roberto Rozeboom 38
7 juni: Nanko Offereins 38  – Aart Jan Smit 37 – Jaap van der Vegt 37
14 juni: Bas Lentfert 45 – Erwin Scholten van Agteren 40 – Wilbert Huuskes 39
21 juni: Roelof Amelink 41 – Tim Huuskes 40 – Bert Smidt 39
28 juni : Marc Bosch 39 (Nunspeet)
5 juli: Joep Kockmann 41 – Marc Bosch 39 – Guus Timmerman 39
12 juli: Jan Bergman 40 – Erwin kamp 39 – Erwin Scholten van Agteren 36
19 juli: Henk Oijdam 42 – Alex Varvik 42 – Nanko Offereins
26 juli: Lex Weerkamp 38 – Herman Bolscher 36 – Erik Klinker 36
2 augustus: Remco Postma 40 – Tim Nuyts 39 – Gert Jan Schmidt
9 augustus: Tim Nuyts 40 – Alex Varvik 38 – Bert Jan Denneboom 37
23 augustus: Aart De With 40 – Carel Soer 38 – Eric Kouters 38
30 augustus: Roelof Amelink 41 – Marcel Leusink 39 – Rob Huuskes 39
6 september: Rob Huuskes 45 – Aart Jan Smit 38 – Harry Wermer 36
13 september: Erwin Kamp 35 – Friedus Jonkman 35 – Huub Reef 34

Het lijkt allemaal vanzelf te gaan, maar bij de organisatie komt nogal wat kijken. Onder leiding van Martin Huuskes is een zeer goed op elkaar ingespeeld team aan het werk. Carel Soer, Ronald Bonzet, Huub Reef, Huub van der Ven en Jaap van der Vegt. Mannen bedankt voor jullie inspanningen.

Jaap van der Vegt draagt na ruim 15 jaar het stokje over. Richard van Yperen komt de commissie versterken.

We zien natuurlijk uit naar het afsluitende uitje in Duitsland waar we met bijna 50 Heerencuppers twee wedstrijden spelen en vooral veel lol zullen beleven.