Ruud-trofee en excursie naar Münster

Ruud-trofee en excursie naar Münster

Vorige week woensdag speelden de heren van ons convent op de mooie golfbaan in Nunspeet om de bokaal die Ruud Vondeling ter beschikking heeft gesteld.
Woensdag jl. vond op onze eigen baan de prijsuitreiking hiervan plaats.
Frits Vasterd nam het woord en deelde mee dat de trofee dit jaar gewonnen is door Freek Harberink. Helaas kon hij door omstandigheden niet aanwezig zijn, maar wat in het vat zit, verzuurt niet…
Tweede werd Ko Zurink die hetzelfde aantal punten had als nummer drie Henk van der Vegt, maar Ko had op de laatste negen beter gescoord.

Proficiat aan Freek!

Münster

Een uitgelezen gezelschap van  dertien leden van ons convent verzamelde zich donderdag 18 oktober ‘s morgens om half tien op het station van Gronau om per trein af te reizen naar de prachtige stad Münster. Na een uurtje treinen gingen we naar het Marktcafé op de Domplatz. De koffie met Kuchen ging er in als de vertaling van het Duitse woord in deze zin.

De voorzitter van het convent Henk van der Vegt trad op als gids. Hij vertelde dat hij al sinds 1965 dit soort rondleidingen in Münster verzorgt. Hierna bezochten we de Dom. Om twaalf uur stonden zoals elke dag veel kijkers te wachten op het spektakel dat het astronomische uurwerk al sinds 1543 ( !) weet te bieden. Hieraan komt in 2071 een eind. Wacht dus niet te lang als u dit nog wil zien…
Het graf van Bommen Beernd in dezelfde kerk  werd bezocht, de man die met zijn leger in het rampjaar 1672 ons land binnenviel, schrik niet, via Overdinkel…
Na de prima  lunch bij de Kleine Kiepenkerl was het tijd voor een bezoek aan de Friedenssaal in het mooie gotische Rathaus. Hier werd op 15 mei 1648 de Vrede van Münster tussen Spanje en Nederland gesloten. Volgens de gids voldoende reden om deze dag -15 mei- tot Nationale feestdag te benoemen, immers hiermee begon de onafhankelijkheid van ons land.

Jantje van Leiden

Ook besteedde Henk aandacht aan Jan van Leiden, die in Münster als koning van de Wederdopers een  waar schrikbewind uitoefende in deze stad.  Hij – niet Henk-  had 16 vrouwen; de reacties op deze mededeling waren in het gezelschap heel verschillend!

De kooi met daarin zijn lijk, werd na zijn terechtstelling in 1536 opgehangen aan de kerktoren van de Lambertikirche en hangt daar nog steeds.
Na bezoek aan het Haus der Niederlande, het Erbdrostenhof en de prachtige Rococo Clemenskirche was het tijd voor een uurtje eigen invulling van de dag.
De gids vertelde vanuit zijn ervaring dat een gezelschap mannen dit uurtje heel anders invult dan een damesgezelschap. Over het kostenplaatje zullen we het maar niet hebben…

Tijd voor het afsluitende etentje in het oudste restaurant van Münster, sinds 1607. Andere kok natuurlijk, andere eigenaar maar nog steeds een goede keuken. Jan van den Berg bedankte tijdens de maaltijd de gids die voor een heel mooie dag had gezorgd.

Na enige omzwervingen – goed voor de spijsvertering- kwamen we bij het prachtig gerenoveerde station in Münster voor de terugreis naar onze Heimat.

 

B.O