Nine & Wine Portugal: Heerlijk anders !

Zaterdag gaat de Nine & Wine naar Portugal. Een land dat jullie kennen van mooie golfbanen, prachtige stranden en misschien ook wel van steden als Lissabon en Porto. Als vakantieland is Portugal dan ook al jaren geliefd bij de leden van ’t Sybrook en daarbuiten. 

Gelukkig heeft Portugal meer te bieden dan een mooie strandvakantie, afgewisseld met golfbanen rondom Vilamoura of Cascais. Zo is Portugal de grootste kurkproducent ter wereld met een productieaandeel van 33 procent. De link met wijn is snel gelegd… 

Portugal Wijland

Portugese wijnen worden door kenners wel “The next big thing” genoemd. Na de Anjer-revolutie van april 1974 werd Portugal omgevormd tot een parlementaire democratie. De toetreding tot de EU (1986) heeft ervoor gezorgd dat de grenzen opengingen. Heel langzaam leerde de wereld kennis maken met Portugal en haar wijnen, en nog altijd is een groot deel van de productie bestemd voor de “thuismarkt”. Onbekend maakt onbemind, maar daar komt door de Nine & Wine van zaterdag verandering in.

Doordat Portugal heel lang “gesloten” is geweest, wordt het pas de laatste jaren ontdekt door vooral Europese liefhebbers. Portugal is zijn eigen druivenrassen trouw gebleven waardoor er veel druivenrassen zijn die alleen in de eigen streek verbouwd worden. Hierdoor kun je in Portugal nog veel authentieke wijnen vinden die door de inzet van moderne technieken steeds verfijnder zijn geworden.

De bekendste wijn uit Portugal is de Portwijn. Deze versterkte wijn is in de 14e eeuw bij toeval ontstaan, doordat de Engelsen de wijn goed wilde houden tijdens de lange zeereis. Port (zoete, versterkte wijn) is uitgegroeid tot een wereldmerk van formaat, vergelijkbaar met specifieke wijnen/destillaten als Champagne, Cognac en Brandy. Het komt uitsluitend uit de Douro, een gebied vernoemd naar de rivier Douro. Dit is meteen ook het bekendste wijngebied van Portugal met grote producenten als Quinta Nova en Niepoort.   

Douro rivier
Douro rivier

Maar ook de rest van Portugal heeft veel te bieden en is zeer gevarieerd in haar smaakprofiel. Denk maar eens aan de Vinho Verde, bij velen geliefd en afkomstig uit het koele noorden. Ook vanuit de Alentejo, de warme bakoven in het zuiden van Portugal, komen grote en zeer aromatische wijnen. Portugal heeft dus veel te bieden en een eigen identiteit. Reden genoeg om te komen proeven bij de volgende Nine & Wine van zaterdag 11 juli!

De wijnen van zaterdag

1. Vinho Verde, Adega de Moncao

In de geur tonen van peer, citrus en wat ziltigs. De smaak is zuiver en licht sprankelend. Mooie frisse inzet, zachte zuurtjes, wat groene appel en rijk aan mineralen. Lekker crispy en zeer zomers. Afkomstig uit het uiterste noorden van Portugal. De wijn is een assemblage van Alvarinho, Loureiro en Trajadura. 

2. Regia Colheita, Enoforum Wines

Deze wijn behoort tot een van de topwijnen van dit wijnhuis en wordt alleen in goede jaren gemaakt. Regia komt van het woord ’Regent’: de beste wijn ging vroeger als belasting en als offer naar de landeigenaren en het koningshuis. Regia Colheita betekent letterlijk iets als Koninklijke -oogst. Uit de regio Alentejo !

3. Licoroso Premium, Adega de Borba

Een variant op de bekende Port uit de Alentejo. De Aragonez druiven ondergaan een zeer strenge selectie, alleen de perfect rijpe en gezonde druiven worden gebruikt. De vergisting wordt vervolgens gestopt door de toevoeging van lokale Brandewijn (Aguardente) waardoor de natuurlijke suikers behouden blijven. De wijn krijgt tenslotte een rijping van 5 jaar in houten vaten en na botteling nog eens 6 maanden rijping in de kelders van de Adega.

Op het menu voor zaterdag avond staat:

Mosselen op Portugese wijze, met knoflook, salami, paprika
Geserveerd met stokbrood, rijst en salade

Praktische informatie

De Nine&Wine bestaat uit drie componenten en u bepaalt aan welk onderdeel u graag wilt deelnemen. Iedere combinatie is dus afzonderlijk van elkaar mogelijk. Opgeven voor de wedstrijd is niet nodig, want het betreft een vrije inloop wedstrijd. Ook voor de wijnproeverij en/of dagschotel (geïnspireerd op het wijnland) hoeft u zich niet op te geven. Deelname is wel gelimiteerd dus wilt u zeker zijn van uw plekje aan tafel, dan kunt u reserveren door een mail te sturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl onder vermelding van uw naam, en de activiteiten waaraan u wenst deel te nemen. 

Samenvattende:

 • Een 9 holes inloopwedstrijd
  • Q-kaart lopen is mogelijk, maar hoeft niet
  • Inschrijven via ProWare heeft de voorkeur maar is niet noodzakelijk
  • U kunt dus op zaterdagmiddag nog besluiten om mee te spelen!
  • Starten vanaf 16:30 uur
  • Inschrijfgeld bedraagt € 3,00
  • Voor iedereen die opzoek is naar leuke zaterdagmiddag
 • Wijnproeverij
  • 3 proefglazen
  • Start van de proeverij is na afloop van de wedstrijd: om en nabij 19:00 uur
  • Ook de proeverij is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl   
  • Inschrijfgeld bedraagt € 9,00
 • Dagschotel ‘special’ geïnspireerd op Portugal!
  • Ook de dagschotel is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl
  • Kosten bedragen € 10,00 voor deelnemers aan de wedstrijd, € 12,50 voor niet spelende levensgenieters

Wij kunnen niet wachten en begroeten u graag op zaterdag 11 juli voor de vijfde editie van de Nine&Wine!