Nine & Wine Chili: De voorbeschouwing

Door de “zomerstorm” van twee weken terug kon de Chileense editie van de Nine&Wine helaas geen doorgang vinden. Niet getreurd, want aankomende zaterdag maken we dit helemaal goed. De weersvoorspelling is uitmuntend, de Golfweek staat voor de deur en Chili is te mooi om aan voorbij te gaan. Hoogste tijd voor een korte voorbeschouwing op een land van extremen.

Chili is het langste land te wereld en loopt van noord naar zuid. Aan de oostkant wordt het langs de gehele zijde geflankeerd door de Andes en aan de westkant door de Stille Oceaan. Het land is misschien wel vooral bijzonder door haar natuurschoon en verschillende klimaatsoorten. Van de droogste woestijn ter wereld in het noorden tot het koude Patagonië met haar gletsjers in het zuiden. De levensstandaard is er zeer hoog en Chili wordt wel het Financiële hart van Zuid-Amerika genoemd.

De wijnbouw is een van de belangrijkste exportproducten en concentreert zich vooral rondom de hoofdstad Santiago. Chileense wijnen zijn (bijna) per definitie biologisch. Door de Andes hebben druifluis en andere ziektes in Chili nooit bereikt. Het maakt dat Chili zeer geschikt is voor wijnbouw en verschillende druivenrassen floreren die elders geen toekomst hebben.
De Carménère is de meest beroemde druif van Chili. Deze rode druif is oorspronkelijk afkomstig uit de Bordeaux, maar niet langer geschikt voor de wijnbouw. In Chili brengt deze nog altijd prachtige wijnen voort, die zich kenmerken door een constante kwaliteit, mooie tannines en aangenaam prijs/kwaliteit niveau. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

De laatste jaren hebben Chileense wijnen zich enorm ontwikkeld, zowel in kwaliteit als prijs. 

Wijnhuis Anakena

Wijnhuis Anakena is vormt de basis voor de Chileense Nine & Wine. Het is een relatief jong wijnhuis aan de voet van het Andes gebergte, opgericht door 2 schoolvrienden in 1990. In diverse Chileense wijngebieden hebben ze wijngaarden met het grootste deel in de Central Valley, of preciezer in Cachapoal Valley. In totaal bezit men 145 hectaren. Voor ze hun eigen bedrijf startte zijn de heren de hele wereld over gevlogen om te kijken hoe wijn gemaakt wordt in de meest vooraanstaande wijngebieden. Met die ervaring en de opgedane kennis in de zak zijn ze zelf begonnen om perfectie na te streven.  

De Proeverij

Wijn 1:
100% Chardonnay zonder houtrijping. In de geur tonen van mango, meloen en honing. Zachte structuur met het typische karakter van een Chardonnay. Goede balans tussen het fruit en de zuren. Lange afdronk.

Wijn 2: 
ONA ‘Special reserve’ White. Verrassende blend van Riesling (45%), Chardonnay (43%) en Viognier (12%). Zeer complexe witte wijn, de top van het huis. Krijgt 6 maanden houtrijping.

Wijn 3: 
Gemaakt van 100% Carmenere, de meest typische blauwe druif van Chili. Heeft wat karakter kenmerken van de Merlot. De arme bodem laat de plant knokken voor voeding, de wortels dringen daardoor dieper in de bodem waardoor meer mineralen worden opgenomen door de plant. De opbrengst is laag maar dit komt de kwaliteit ten goede. De wijn krijgt 12 maanden houtrijping wat hem extra power geeft.

Praktische informatie

De Nine&Wine bestaat uit drie componenten en u bepaalt aan welk onderdeel u graag wilt deelnemen. Iedere combinatie is dus afzonderlijk van elkaar mogelijk. Opgeven voor de wedstrijd is niet nodig, want het betreft een vrije inloop wedstrijd. Ook voor de wijnproeverij en/of dagschotel (geïnspireerd op het wijnland) hoeft u zich niet op te geven. Deelname is wel gelimiteerd dus wilt u zeker zijn van uw plekje aan tafel, dan kunt u reserveren door een mail te sturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl onder vermelding van uw naam, en de activiteiten waaraan u wenst deel te nemen. 

Samenvattende:

 • Een 9 holes inloopwedstrijd
  • Q-kaart lopen is mogelijk, maar hoeft niet
  • Inschrijven via ProWare heeft de voorkeur maar is niet noodzakelijk
  • U kunt dus op zaterdagmiddag nog besluiten om mee te spelen!
  • Starten vanaf 16:30 uur
  • Inschrijfgeld bedraagt € 3,00
  • Voor iedereen die opzoek is naar leuke zaterdagmiddag
 • Wijnproeverij
  • 3 proefglazen
  • Start van de proeverij is na afloop van de wedstrijd: om en nabij 19:00 uur
  • Ook de proeverij is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl   
  • Inschrijfgeld bedraagt € 9,00
 • Dagschotel ‘special’ geïnspireerd op Chili!
  • Ook de dagschotel is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl
  • Kosten bedragen € 10,00 voor deelnemers aan de wedstrijd, € 12,50 voor niet spelende levensgenieters

Wij kunnen niet wachten en begroeten u graag op zaterdag 8 augustus voor de zesde editie van de Nine&Wine!