Nine and Wine Oostenrijk: De voorbeschouwing

Zaterdag 23 mei is alweer de tweede editie van de Nine and Wine. Het nieuwe concept, waarbij u kunt kiezen tussen 9 holes golf en/of een wijnproeverij en/of een dagschotel ‘special’ uit het betreffende wijnland ging afgelopen maand uiterst succesvol van start. Wij kunnen dan ook niet wachten op de tweede editie.

Oostenrijk wijnland

Het land van deze maand is vooral beroemd om haar bergen en après-ski, maar ook van de Weense Staatsopera, Frans Jozef, Sissi en natuurlijk de Sound of Music kent iedereen. Als wijnland timmert Oostenrijk de laatste jaren hard aan de weg. De wijnen zijn vaak van uitstekende kwaliteit en worden dikwijls miskend in het buitenland. Toch beschikt Oostenrijk over een stevig gevestigde wijnbouwtraditie: de wijnranken zouden ruim 2.000 jaar oud zijn. Het is een land dat vooral witte wijn produceert en het druivenras bij uitstek daarvoor is de Grüner Veltliner. De wijnranken groeien vooral in het vlakkere Oosten en Zuiden van het land, tegen de grens met Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Slovenië. Veel wijnen hebben interessante aroma’s en goede zuren. De wijnen worden steeds populairder.

Oostenrijk heeft een enorm schandaal gekend in 1985 (het “antivries schandaal”), omwille van het kunstmatig zoeten van haar witte wijnen, die gretig aftrek vonden in Duitsland en de Benelux (de vraag naar goedkoop was enorm door de economische crisis in de jaren 60). Het heeft tijd en inspanningen gekost om dat slechte imago te doen keren. Grote massabedrijven gingen door het schandaal failliet en dat gaf kleine wijnboeren weer de kans om alles weer op te bouwen. Dat heeft er wel toe geleid dat Oostenrijk nu staat waar het staat: er is veel geïnvesteerd in biologische wijnbouw en de kwaliteit van kelders.

Nine and Wine Oostenrijk

Aankomende zaterdag nemen we u mee naar twee familiebedrijven. Deze bevinden zich in de Wachau en het Burgenland, de twee meest vooraanstaande wijnbouwgebieden van Oostenrijk. Ook deze maand zult u een witte, rode en rosé wijn proeven. Vooral de rosé wijn is vrij uniek, want deze wordt maar weinig gemaakt in Oostenrijk. De rest houden we nog even geheim, u moet vooral komen proeven!

Vanzelfsprekend sluit de keuken zaterdag aan met een gerecht dat niet alleen in Nederland, maar ook in Oostenrijk niet te versmaden is: 

“Drei warme Spargel mit Schinken, Kartoffelpüree und Soße Hallandaise”

Praktische informatie

De Nine&Wine bestaat uit drie componenten en u bepaalt aan welk onderdeel u graag wilt deelnemen. Iedere combinatie is dus afzonderlijk van elkaar mogelijk. Opgeven voor de wedstrijd is niet nodig, want het betreft een vrije inloop wedstrijd. Ook voor de wijnproeverij en/of dagschotel (geïnspireerd op het wijnland) hoeft u zich niet op te geven. Deelname is wel gelimiteerd dus wilt u zeker zijn van uw plekje aan tafel, dan kunt u reserveren door een mail te sturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl onder vermelding van uw naam, en de activiteiten waaraan u wenst deel te nemen. 

Samenvattende:

 • Een 9 holes inloopwedstrijd
  • Q-kaart lopen is mogelijk, maar hoeft niet
  • Inschrijven via ProWare heeft de voorkeur maar is niet noodzakelijk
  • U kunt dus op zaterdagmiddag nog besluiten om mee te spelen!
  • Starten vanaf 16:30 uur
  • Inschrijfgeld bedraagt € 3,00
  • Voor iedereen die opzoek is naar leuke zaterdagmiddag
 • Wijnproeverij 
  • 3 proefglazen van twee prachtige wijnhuizen, beide familie bedrijven
  • Start van de proeverij is na afloop van de wedstrijd: om en nabij 19:00 uur
  • Ook de proeverij is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl   
  • Inschrijfgeld bedraagt € 9,00
 • Dagschotel ‘special’ geïnspireerd op Oostenrijk
  • Ook de dagschotel is op basis van  inloop, maar deelname is beperkt! U kunt uw plekje reserveren door een email te versturen naar wedstrijd@gccsybrook.nl
  • Kosten bedragen € 10,00 voor deelnemers aan de wedstrijd, € 12,50 voor niet spelende levensgenieters

Wij kunnen niet wachten en begroeten u graag op zaterdag 23 mei voor de tweede editie van de Nine&Wine!