In Memoriam Jan Voorhuis

In Memoriam Jan Voorhuis

Oudste lid van onze club

Op zaterdag 18 februari is het oudste lid van onze vereniging in Lonneker begraven. Jan is op 31 augustus 1927 in Hengelo geboren. Dat was toen op Koninginnedag. Hij stierf in Enschede op 14 februari 2017.

In zijn werkzame leven was Jan in Enschede en omstreken een bekende persoon, omdat hij daar als chirurg heel veel jaren werkzaam is geweest. Hij stond bekend als een bekwaam chirurg die heel veel oog had voor het welzijn van de aan hem toevertrouwde patiënten. Jan was een sportieve, gezellige en humoristische man.

Bij het SeniorenConvent was hij tot voor kort nog dikwijls van de partij. En ondanks zijn hoge leeftijd: niks geen elektrische kar! We herinneren ons misschien nog dat een paar jaar geleden Jan bij de opening van de nieuwe driving-range de eervolle uitnodiging ontving om als oudste lid de eerste bal te slaan. Daarvan heeft hij zelf ook genoten. Hij was daarnaast maatschappelijk betrokken, hij vervulde veel bestuursfuncties en -zoals een van zijn kinderen tijdens de uitvaartplechtigheid zei- het liefst als voorzitter.
Terecht dat hij daarom koninklijk werd onderscheiden: hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hobby’s

Naast golfen genoot hij ook van skiën, bridgen en koken. Hij maakte zelf ook recepten voor zijn kookclub, waarvan hij- uiteraard – ook jarenlang  voorzitter was.

Een paar weken geleden kreeg hij zeer onverwacht het vreselijke bericht te horen dat hij ongeneeslijk ziek was en dat hij nog slechts korte tijd te leven had. Een enorme klap voor hem, want hij had zijn agenda voor 2017 al heel behoorlijk gevuld, met als een van de hoogtepunten natuurlijk het vieren van zijn negentigste verjaardag eind augustus. Het heeft niet zo mogen zijn.

Tijdens de stijlvolle uitvaartdienst in de Jacobuskerk in Lonneker werd door kinderen, kleinkinderen en vrienden van Jan  belicht over welke mooie eigenschappen hij beschikte. Duidelijk werd ook dat Jan een sturende rol heeft gespeeld in de voorbereiding van de plechtigheid. Hij heeft de kleinkinderen gevraagd om hierbij  te spreken en dat  dan vooral duidelijk, langzaam en  goed articulerend te doen…

Na de dood van zijn geliefde vrouw Greta heeft hij nog een zevental heel gelukkige jaren gekend met zijn nieuwe partner Marieke Hardeman. De kinderen en Marieke hebben hem de laatste weken uitstekend verzorgd, waarvoor Jan heel dankbaar was. Ook toen behield hij nog zijn grote gevoel voor humor. De bijeenkomst na de begrafenis bij café-restaurant het Hoge Boekel werd door zeer velen bezocht. Ook door veel mensen van onze club.

Talloze herinneringen aan Jan werden opgehaald. Met hem heeft onze vereniging een lid verloren dat bij velen zeer geliefd was. Kinderen, kleinkinderen, verdere familie en Marieke veel sterkte gewenst!

We zullen Jan in heel goede herinnering houden.

 

Henk van der Vegt
Voorzitter SeniorenConvent