Maandbeker 1 & 2 ‘nieuwe stijl’

Maandbeker 1 & 2 ‘nieuwe stijl’

Al sinds jaar en dag behoren de Maandbeker 1 & 2 tot de meest succesvolle wedstrijden van onze kalender. Was het vroeger voor veel leden nog een beetje spannend om een Qualifying 18 holes wedstrijd te lopen, tegenwoordig weten de meeste leden niet beter. Onze verenging is volwassen geworden en dat komt onder andere tot uiting in de grote Maandbeker 1 deelname van de laatste jaren.

Waarom dan iets veranderen horen wij u denken? Moeten we iets dat goed is, niet vooral in stand proberen te houden? En wat gaat er dan allemaal veranderen?

Aanleiding

Binnen ‘golfland’ is een duidelijke trend zichtbaar. De vraag naar 9 holes (Qualifying) wedstrijden groeit. Golfen is en blijft een tijdrovende bezigheid, een wedstrijd over 9 holes biedt een uitkomst voor velen.

Ook heeft de wedstrijdcommissie gemerkt dat de laatste jaren een verschuiving heeft plaats gevonden van deelname aan Maandbeker 2 naar Maandbeker 1. Als gevolg daarvan werd de deelname aan Maandbeker 1 steeds groter, en raakte de Maandbeker 2 een tikkeltje ‘ondergesneeuwd’.

Hoogste tijd dus voor een ‘restyle, die beter aansluit bij de wensen van onze leden.

Maandbeker nieuwe stijl

Maandbeker 1 blijft een 18 holes Strokeplay wedstrijd, daarin verandert dus niets. Wel wordt de HCP limiet verhoogd van HCP 18.4 naar HCP 25. Hiermee stellen we dus meer spelers in staat om deel te nemen aan Maandbeker 1.

Maandbeker 2 wordt vanaf volgend seizoen gespeeld over 9 holes. Deze wedstrijd staat open voor iedereen met een HCP tussen 11.5 en 54 (GVB). De maandbeker 2 blijft een Stableford wedstrijd en vanzelfsprekend ook Qualifying. Kortom: een ideale wedstrijd voor spelers die vertrouwd willen raken met het spelen van wedstrijden, maar ook een perfecte oplossing voor de golfer die eens wat minder tijd heeft.

Samengevat Aantal holes Minimale HCP Maximale HCP
Maandbeker 1 18 n.v.t. 25,0
Maandbeker 2   9 11,5 54

Zoals blijkt uit bovenstaand schema, is er een bepaalde overlap tussen Maandbeker 1 en Maandbeker 2. Door de handicaplimiet van Maandbeker 1 te verhogen naar HCP 25, stellen wij zoveel mogelijk leden in staat om een 18 holes wedstrijd te lopen. Leden met een HCP tussen de 11,5 en 25 hebben vanaf volgend seizoen de keuze om zich in te schrijven voor de 18 holes Maandbeker 1 of de 9 holes Maandbeker 2.

Starttijd terug naar 09:00 uur

Twee jaar geleden heeft de Wedstrijdcommissie besloten om de starttijd van de maandbeker een uurtje op te schuiven naar 10:00 uur. Mede door de grote deelname van de laatste jaren heeft dat ertoe geleid dat de laatste flight pas rond half 12 kon starten. De maandbeker werd zodoende voor veel deelnemers een erg lange dag, waardoor ‘nauwelijks’ nog tijd overbleef voor andere activiteiten of verplichtingen. Door te starten vanaf 09:00 uur, hopen wij dit beter voor u te kunnen ondervangen.

Nieuw: Introductie ‘Maandbeker 1 Klassement’

Op de Europese Tour strijden professionele golfers een jaar lang om de “Race To Dubai”, in Amerika doen ze dit ieder jaar om de “FedEx Cup”. De achterliggende doelstelling spreekt zowel in Amerika, als op de Europese Tour tot de verbeelding: De zoektocht naar de best presterende golfer van het betreffende jaar. Ook wij gaan op zoek naar de best presterende golfer over het jaar. Wij introduceren “Het Maandbeker I Klassement”

Vanzelfsprekend kan iedere deelnemer punten verdienen bij deelname aan de verschillende maandbekers. Deze punten, berekend op basis van de netto score,  worden na iedere wedstrijd bij elkaar opgeteld. Het ‘tussenklassement’ wordt maandelijks op de (nieuwe) website gepubliceerd.

De beste veertig spelers van het klassement worden aan het einde van het seizoen uitgenodigd om deel te nemen aan de “Maandbeker 1 Finale”, waarbij er gestreden wordt om misschien wel de meest eervolle prijs die onze vereniging rijk is: ‘de best presterende golfer over 2015’

De verdiende punten tijdens de verschillende Maandbekers, worden meegenomen naar de finalewedstrijd. Vanzelfsprekend kunnen extra punten* worden verdiend tijdens deze ‘Maandbeker 1 Finale’, zodat zoveel mogelijk deelnemers in de gelegenheid worden gesteld om (alsnog) in aanmerking te komen voor de hoofdprijs. De ‘Maandbeker 1 Finale’ zal worden afgesloten met een feestelijk diner. Voor de diverse data verwijzen wij u naar de wedstrijdkalender.

* Klik hier voor een overzicht van de puntenverdeling.