In Memoriam Juuk Scholten

In Memoriam Juuk Scholten

Op 16 december 2019 is op 90-jarige leeftijd overleden Juuk Scholten,  initiatiefnemer van  Golfbaan ’t Sybrook.

Zonder Juuk Scholten was Golfbaan Het Rijk van Sybrook (de naam van de golfbaan vanaf 2006) er niet geweest. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor Golf- en Countryclub ’t Sybrook, de vereniging waarvan de leden op deze baan golfen.

(Bron van het onderstaande is het jubileumboek 10 jaar Golf- en Countryclub ’t Sybrook (1992-2002). Ook zijn hieruit teksten overgenomen). 

Na het overlijden van hun vader in 1985 overlegden de drie zoons Scholten, van wie Juuk de oudste was, wat er moest gebeuren met de landgoederen ’t Witte Huis (de lussen zuid 1,2 en 3 en oost 5 t/m 9) en ’t Sybrook (de lus noord). Het was het jachtgebied van hun vader.
Juuk, een enthousiast golfer, opperde het idee om op de landgoederen een 18 holes golfbaan aan te leggen. De jongste van de broers haakte af en de middelste voelde er wel voor. Het voorstel van Juuk werd aangenomen. Omdat de middelste broer op afstand in Brabant woonde, was het Juuk  die zich met de realisatie van het plan mocht gaan bezig houden, het ombouwen van twee landgoederen tot een complete golfbaan.
 
Juuk wist de gemeente Enschede en met name burgemeester Wierenga enthousiast te maken voor zijn ambitieuze plan. Een 18 holes golfbaan was goed voor het imago van Enschede.
Toch duurde het nog 6½ jaar voordat de vergunning werd verleend (eindeloos procederen met een dwarsligger).
Intussen zocht en vond Juuk medefinanciers/mede-eigenaren, een groep van acht aandeelhouders.

Uitgangspunten bij de aanleg van de baan waren  enerzijds behoud van de landschappelijke schoonheid en anderzijds de golftechnische kwaliteit van de baan. En daarin is hij goed geslaagd bij de realisatie. Zelf was hij ook tevreden met het resultaat. In voornoemd jubileumboek zegt hij: “Het is geworden wat ik me er 16 jaar geleden van heb voorgesteld”.
Op 20 augustus 1994 (ruim 25 jaar geleden) stond  hij er uiteraard bij toen wijlen Prins Johan Friso de 18 holes golfbaan feestelijk opende met een ferme afslag op de toenmalige hole 1.

Na de verkoop van de baan in 2006 aan Het Rijk van Sybrook eindigde de directe betrokkenheid van Juuk. Hij bleef tot eind 2018 lid van de vereniging.

Wij zijn en blijven Juuk dankbaar voor wat hij met visie en durf voor ons heeft gerealiseerd!                                                                                                    

Henk van der Sijs
voorzitter GCC ’t Sybrook.