Heren 1 naar Hoofklasse: wedstrijdverslag

Heren 1 naar Hoofklasse: wedstrijdverslag

Wie wil er niet hoofdklasse golf kijken of spelen? Nou dat kan, volgend jaar ergens in maart begint de hoofdklasse golfcompetitie 2024. Wie topteams wil zien golfen moest in het verleden naar de Rosendaelsche of de Hoge Kleij als dichtstbijzijnde clubs. Maar de rest is echt verder weg. Ik noem er een paar: Koninklijke Haagsche, Broekpolder, Houtrak, Goyer, Eindhovensche, the Duke, De Pan, Princenbosch, daar komen nu bij de Noordwijkse, Hilversumse, Amelisweerd en heren 1 van GCC ’t Sybrook bij.

 

Hoe kwam het zover.
In de reguliere competitie was het antwoord op een vraag van onze tegenstander wat onze ambities waren: veel plezier maken en lekker golfen. Collega clubs als De Gelpenberg stonden er net iets anders in. (Hadden een paar weken geleden al voorgespeeld op Het Woold, hoorde we gisteren) De situatie op de laatste reguliere slotdag was als volgt: De Gelpenberg stond bovenaan ons heren 1 tweede.

 

Vervolgens gebeurde een klein wonder. Na de foursomes stond Gelpenberg tegen de degradant Zwolle met 6-0 achter en ons heren 1 met 5-1 voor. Zou het dan toch kunnen??
Er zijn 5 punten nodig, Jip en Joep Kockmann halen de eerste 4 vrij makkelijk binnen, maar dat ene puntje wil maar niet lukken. Twee spelers worden pas op hole 18 verslagen. Alle hoop op Bob. Op 16 nog 1 down, op 17 een birdie voor all square. Op 18 win en daar was ineens het kampioenschap omdat ook in de middag de Gelpenberg verloor. Dit betekende voor het team een kers op de taart, een promotiewedstrijd op de voor iedereen onbekende baan Het Woold in Brabant tegen de Lochemse. Met op papier veel sterkere spelers.

 

Het was 9:00 in de ochtend wanneer er wordt afgeslagen in de foursomes. Al snel blijkt dat Tim Huuskes met Jip Kockmann goed in de wedstrijd zitten en 5/3 winnen met heel goed teamspel en weinig fouten. De flight erachter spelen Joep Kockmann en Rowan Blankers een zeer spannende match. Op hole een 7 kans op 2 up, maar deze valt net niet. Blijft 1 up, dan maar bakkie koffie.

Achteraf zegt Joep had ik beter niet kunnen doen, werd namelijk op de par 3 niet zijn shot of the Day. Dat was wel een bal van Rowan waarbij hij uit de rough nog voor de dogleg rechts met een houtje over de bomen en een behoorlijke feed tot voor de green komt. Uiteindelijk winnen op ze op 18 met 2 up.
Helaas beginnen Tim Nuyts en Bob Huuskes niet goed op de eerste 3 holes al 1 keer bos en 2 keer out of bounce. Dat spel is niet goed genoeg voor dit niveau. Want bij de Lochemse zitten wel echt goed golfers, slaan ver en hun chippen is echt heel goed. Vandaar hun lage handicaps. En dan de hele wedstrijd tegen een achterstand aan vechten is lastig, uiteindelijk spelen ze de tweede negen erg goed maar niet goed genoeg en door een verloren bal verliezen ze op hole 16. (4-2).

Maar zowel de 6 supporters, 2 uur rijden vanuit het Oosten en de 6 spelers zijn het er met de lunch over eens, wat een plaatje van een baan en wat is het een mooie dag.Met een mooie bel, iets voor de Heerencup begreep ik? Mooi waterpunt in de stijl van het clubhuis en de baan overall.

Dan de alles beslissende singles.
Tim H captain start als eerste en weet dit wordt zware klus, net als bij tweede single Jip die zijn spel van de morgen niet kan spelen en zijn tegenstander die juist beter speelt dan in de ochtend. Beide verliezen hun match.
Daarachter gaat het op de eerste negen ook niet goed, Bob 4 down, Tim N 3 down, Rowan soms voor dan weer achter en alleen de nestor achterin staat de gehele match voor en wint 4-3. Nog 3 punten voor een gelijk spel of 4 voor de winst. Het moet op de laatste negen gebeuren. Rowan komt op 16 1 up halved met kans op win 17 en gaat naar 18 waar zijn tegenstander duidelijk door de zenuwen overmand raakt en links in het bos slaat met afslag en dit nog 4 slagen herhaald en pas met slag 6 op de green kwam. Rowan is er met 4 en de match wordt gegeven. We hebben dan nog twee puntjes nodig…

 

Met 18 voor de boeg staat bob as, Bob speelt hole 18 par strakke hole tegenstander moet slag 4 vanuit de rough doen en slaat een wereldbal op 30 cm. Hole gehalved, staat nu 9-7
Tim N komt in 3 holes terug naar allsquare op 16 1 down op 17 weer AS. Wat een vechter! Op hole 18 ziet hij de greenside bunker en dit wordt fataal: hij verliest. 9-9 wat resulteert in een playoff.

 

Er is suddendeath waarbij de captain 1 speler aanwijst om op hole 1 te beginnen. Iedereen haalt nog gauw wat te drinken en dan naar Tee 1 par 4 tegen de zon in. Bij Lochemse speelt de pro en voor het Sybrook wordt Jip 14 jaar naar voren geschoven wat een opgave!

 

Afslag door beide met een ijzer op het midden van de fairway. De approach van de Lochemse eindigt links 12 meter van de vlag, dan Jip neemt zijn tijd meet 2 keer Captain/caddie Tim meet en dan. Jip slaat zijn bal, iedereen wacht op het moment van landen en ….. 2 meter onder de hole, wat een wereld bal op zo een moment! Lochemse laat putt 3 m te kort moet nog 1 keer en mist weer. Jip heeft 2 putts voor de win, maar als je winnaar bent maak je het gewoon af met een birdie!!!!

 

Als golfsupport, fan van het team gefeliciteerd ook namens het bestuur en de hele vereniging, met het kampioenschap en de terecht behaalde promotie!!