Heren 1 naar de Hoofdklasse! Het teamverslag

Heren 1 naar de Hoofdklasse! Het teamverslag

Waar niemand vooraf rekening mee hield is gebeurd. Na 16 jaar keert het eerste herenteam terug in de hoofdklasse. Dat betekent dat we ons volgend jaar mogen meten met de beste 14 teams van Nederland. En waar dat destijds bereikten met een vreemdelingenlegioen dat (deels) vanuit de hele wereld werd ingevlogen, dit jaar presteerden we het onmogelijke met 6 echte clubgolfers, diepgeworteld binnen de vereniging. Wat een stunt!


Waar mening club in Nederland een uitgebreid technisch beleidsplan heeft met veel budget en allerlei voorwaarden en beperkingen, doen wij het met 6 vrienden die onbevangen de strijd aangaan.


Ons team kent een heel unieke samenstelling. Heel bijzonder is het dat vader (Joep Kockmann) en zoon (Jip) samen in één team zitten. Ook heel bijzonder dat Tim Huuskes en Joep al 17 jaar bij elkaar in het eerste zitten, Tim als jong ventje destijds door Joep op sleeptouw werd genomen en hij nu datzelfde met Jip mag doen. Dan is er het broederverband van Tim en Bob Huuskes en het team wordt gecomplementeerd door de net afgestudeerde Master of Science Tim Nuyts en Rowan Blankers. Met elkaar zijn we een hechte groep en delen we de passie voor golf en in het bijzonder de competitie.


Kampioen worden in de poulefase was al een erg grote verrassing. Eigenlijk kon het helemaal niet, want het reeds gedegradeerde Zwolle moest winnen van het nog ongeslagen Gelpenberg en dan moesten we zelf ook nog winnen. Dat gebeurde allemaal in extremis op de 18e hole en daarmee was de eerste stunt een feit.


Dat betekende dat we zomaar een toetje voorgeschoteld kregen, het spelen van een promotiewedstrijd op de prachtige golfbaan van Het Woold. Dat moest dan gebeuren tegen Lochem en dat team staat al jaren hoog aangeschreven en had handicaps die significant beter zijn dan die van ons. We hadden dus niks te verliezen.


Voor een uitgebreid wedstrijdverslag zie het artikel van Matthieu Jansen, maar in het kort kwam het er op neer dat we na een zeer spannende dag eindigden op 9-9. Wat een krankzinnige uitslag. Dat betekende dat er een playoff moest worden gespeeld tussen iemand van Lochem een speler van ons. De winnaar van de playoff zou promoveren naar de Hoofdklasse.


En eigenlijk was direct duidelijk dat Jip, 14 jaar, die playoff moest gaan spelen. Hij is onze beste speler met de beste swing heeft dit jaar erg mooi golf laten zien. Dat hij vervolgens een birdie maakt op de eerste playoff hole en daarmee de overwinning en promotie veiligstelt is onvoorstelbaar knap.


Dit betekent dat de Hoofdklasse volgend jaar naar ’t Sybrook komt. De allerbeste golfers van Nederland komen op onze baan spelen. Onwerkelijk maar bovenal prachtig!
De impact van spelen in de Hoofdklasse is niet gering. Er is veel meer aandacht, zowel vanuit de club als nationaal. De lat zal op een paar plekken echt omhoog moeten om hier goed gevolg aan te kunnen geven, niet in de laatste plek waar het de conditie onze baan betreft. Wat zou het mooi zijn als we daarin de aansluiting kunnen vinden bij betere clubs van Nederland.


Hoe dan ook, de competitie van volgend jaar is nu al geslaagd en ook dan gaan we onbevangen de strijd aan met op papier (veel) betere teams. Opzoek naar die ene stunt. Hoe ons team er dan uitziet en wie dan speelt, geen idee. Wel blijven wij vasthouden aan onze filosofie: met echte Sybrookers het beste van onszelf laten zien.


Een trotse captain,
Tim Huuskes