Ero van Schomberg wint Presidents Putter

Ero van Schomberg wint Presidents Putter

De presidents putter is niet de putter van Donald Trump. Die zou waarschijnlijk zijn eigen trofee niet winnen vanwege zijn veel te lage fake handicap. De oorsprong van de Presidents Putter ligt in 1920. Dit is de start geweest van een jaarlijkse wedstrijd tussen de Universiteiten van Oxford en Cambridge. Er werd gespeeld scratch matchplay en de winnaar kreeg de Presidents Putter.

De afgeleide van onze Presidents Putter is een wedstrijd Tegen Par. Hoe werkt het? Alle deelnemers spelen per hole tegen hun persoonlijke par. Evenaar je de sore dan noteer je een nul. Een slag minder levert een plus op en een slag meer een min. Na 18 holes worden alle plussen en minnen verrekend. Degene met de meeste plussen wint. Een matchplay wedstrijd tegen jezelf en tegen de baan. Een zeer leuke variant op stableford en toch qualifying.

“Slechts’ 25 spelers hadden zich ingeschreven, de meesten met een lage handicap en een competitie achtergrond. Jammer want deze spelvorm is namelijk voor alle niveaus zeer de moeite waard. Dergelijke minder bekende wedstrijden zouden nog beter onder de aandacht gebracht moeten worden.

De dag begon voor de wedstrijdleiding Nanko Offereins en Margreet Schreuder met enige stress. De scorekaarten voor Zuid Oost lagen keurig klaar maar dat moest dus Noord Zuid zijn. Nanko heeft in aller ijl handmatig nog nieuwe scorekaarten uitgeschreven. Geluk bij een ongeluk dat er maar 25 deelnemers waren…

Zelf speelde Nanko (hcp 12,0) in de tweede flight maar de stress heeft zijn spel niet beinvloed. Met een keurige 3 plus werd hij hiermee derde. Walter van Dijk (hcp 14,0) had dezelfde score maar een iets hogere handicap en viel dus net buiten de prijzen. Tweede werd Wim Abbink (hcp 21,3) met 4 plus maar de onbetwiste topper was Ero van Schomberg (hcp 18,3) met plus 6 en bijbehorende 41 stabelefordpunten.

De winnaar van vorig jaar Wilbert Huuskes viel niet in de prijzen. De twee hekkesluiters Henk van der Sijs en Martin Huuskes hebben beide een Presidents functie. Henk voorzitter ofwel president van de vereniging en Martin president van HeerenCup. Toeval? Ach een president heeft nu eenmaal veel aan zijn hoofd, laten we het daar maar op houden.

Nog een briljant idee is geboren in de flight van Nanko. Met een labtop kan de wedstrijdleiding ter plekke de ingeleverde scorekaarten verwerken en hoeft zich niet een half uur terug te trekken in ‘het hok’. Kosten nog geen € 600,-. De penningmeester kan op korte termijn een investeringsaanvraag tegemoet zien.