Derde plaats Rutger Pranger op Nationaal Kampioenschap voor golfers met een fysieke beperking.

Derde plaats Rutger Pranger op Nationaal Kampioenschap voor golfers met een fysieke beperking.

Sybrook golfer Rutger Pranger speelde een uitstekend toernooi (14 en 15 mei) op Golfbaan Amelisweerd in Utrecht. In een sterk deelnemersveld met veelal lage (golf) handicappers had hij zaterdag een ronde 81 en zondag 80 slagen. Een fantastisch resultaat! Goed voor een derde plaats in het Nationaal Kampioenschap NGF bij de heren voor golfers met een fysieke beperking. Daarmee stijgt hij in NGF ranking en tevens scoort hij punten voor de EDGA World Ranking (WR4GD). Veel trainen en hard werken loont om beter te worden! Vrijwel dagelijks is hij te vinden op de putting green en drivingrange van het Sybrook. Hij speelt met veel plezier elke woensdag de HeerenCup wedstrijd en doet het ook in deze competitie meer dan verdienstelijk. En na afloop lekker lol maken en een wijntje drinken met de mannen. Gewoon een hele goede golfer en een ontzettend aardige gozer (citaat HeerenCupper).

Ook Sybrook golfer Eric Rozema speelde mee in de A-categorie van deze wedstrijd over twee dagen. Hij begon slecht aan de eerste negen op zaterdag, maar daarna herstelde hij goed (tweede negen in 43 slagen). Het bleek echter onvoldoende voor een goede klassering. Eric werd 18e in de ranking.

Golf is een sport voor iedereen. Ongeacht leeftijd, geslacht, of fysieke beperking. Het is een geweldige manier om buiten te zijn, te sporten, vrienden te maken, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid biedt voor persoonlijke uitdaging en groei. Er is geen reden waarom niet iedereen van de sport zou genieten, ook niet voor mensen met een beperking. De golfsport is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking kunnen deelnemen. En hoewel dat niet per sé het doel hoeft te zijn, ervaren veel van hen door het golfen een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand.

Topgolf voor mensen met een fysieke beperking.

Er is inmiddels ook een wereldranglijst voor golfers met een beperking. Meerdere Nederlandse golfers en golfsters behoren tot de top van Europa! De beste spelers nemen deel aan internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association (https://edgagolf.com). Elk jaar vindt er een EK plaats, in de even jaren een individueel EK en in de oneven jaren een EK voor landenteams. Nederland is bij beide EK’s doorgaans ruim vertegenwoordigd in de diverse categorieën. Het is toch geweldig dat wij
kunnen meedoen in de A-categorie met de beste disabled golfers van Nederland en wellicht binnenkort ook
internationale wedstrijden kunnen spelen, zegt Rutger (beiden hebben ze een EDGA en WR4GD pas om voor de World ranking wedstrijden te mogen spelen).

Het Rijk van Sybrook GolfPro’s Leo Geerligs en Marco van Maaren zijn ook enthousiast over beide golfers. We zien ze vaak bij ons op de golfbaan, heel gedreven trainen en meedoen aan allerlei wedstrijden. Altijd vol goede zin en gemotiveerd. Leo denkt aan professionele begeleiding en ondersteuning voor beide Sybrook spelers. Wellicht kunnen we enkele sponsoren en/of partners werven die voor voldoende middelen zorgen, zodat Rutger en Eric zich onder optimale omstandigheden kunnen ontwikkelen tot volwaardige spelers op Nederlands en misschien zelfs Europees niveau. Samen golfen ze inmiddels dit seizoen al veel wedstrijden door het gehele land. Daarom ga ik contact opnemen met Sportfonds Golf* en PGA Holland, om te zien wat de mogelijkheden zijn. Want hoe mooi is het dat het Sybrook twee golfers heeft, die op het hoogste niveau meespelen met o.a. NGF wedstrijden voor golfers met fysieke beperking, zegt Sybrook Golfpro Leo Geerligs.

De golfsport is bij uitstek geschikt voor mensen met een handicap. Samen, ieder op zijn of haar niveau, in de natuur, met plezier de golfsport beoefenen. *Sportfonds GOLF zet zich in om dat voor iedereen mogelijk te maken. Sportfonds GOLF is ontstaan uit een samenwerking tussen Fonds Gehandicaptensport, de NGF, PGA Holland en de NVG. Sportfonds GOLF zet dit in om het sportaanbod binnen golf vanzelfsprekender te maken voor mensen met een beperking.


Foto’s Jeffrey Leeflang