Beat the Pro groot succes

Beat the Pro groot succes

Speciaal voor het KLM Open was hole 14 , een korte par 3 op de The Dutch, verbouwd tot een heus stadion met tribunes rondom met plek voor maar liefst 3.000 toeschouwers. In elke flight slaat een  amateur één bal naar de green nadat de pro’s hebben afgeslagen. Slaat de amateur dichter bij de vlag dan de pro’s dan ‘did he beat the pro’.

Deze speciale wedstrijd werd dit jaar op donderdag, vrijdag en zaterdag gespeeld. Op donderdag en de vrijdag per dag ca 50 flights en de zaterdag na de cut 25 flights. Totaal mochten dus ca 125 amateurs proberen de bal op de green te slaan. Onder de deelnemers 3 Sybrookers: Leonie Richter, Maarten de Gelder en Robert Nijhuis.

 Joost Luiten vertelde in een interview bij Pauw dat het voor de Pro’s een zeer bijzondere ervaring is om voor zoveel publiek op één hole te spelen laat staan voor de amateurs. Dat voorspelde niet veel goeds voor deelnemers en dat was ook zo. Veel ballen met een slice het publiek in of erger nog een toppertje in de rough.

 De weersomstandigheden waren donderdag bar en boos. In combinatie met wat zenuwen leverde dat voor Leonie niet de perfecte bal op. Jammer!
Vrijdag was het de beurt aan Maarten de Gelder die zijn ticket had gewonnen via een Facebook actie. De weersomstandigheden waren gunstig en Maarten mocht in een stralende zon  zijn kunsten vertonen. De stadionspeaker kondigde maarten aan als  ‘Huuskes Killer ’. Dit verdient enige uitleg. Maarten won namelijk vorig jaar in de matchplay kampioenschappen zowel van Martin Huuskes als van Tim Huuskes. De bijnaam heeft hij overigens zelf bedacht.
Hij oogde relaxed. Na een kleine 10 minuten inslaan in een afslag kooi achter de green was hij er helemaal klaar voor. Nadat de pro’s hun bal hadden geslagen was Maarten aan de beurt. Hij sloeg een prachtige bal die achter de vlag landde en uiteindelijk op 5 meter afstand lag. Helaas had George Coetzee en fantastische bal op maar liefst 2 meter van de pin geslagen. Geen beat the pro voor Maarten maar wel een luid applaus van een paar duizend toeschouwers en een fantastische ervaring rijker.

Op zaterdagmiddag was het de beurt aan Robert Nijhuis. Hij heeft twee weken geleden de voorronde bij Twente Cup gewonnen met een afstand van 1,63 van de pin. Kon hij dat in iets andere ambiance nog een keer ? Tien toeschouwers is toch wel iets comfortabeler dan een paar duizend.

Naast zijn echtgenote Mireille nog een hele supporters schare meegenomen. Robin Coster, Robin in het Veld, Roelof Amelink, Mark Nas en Henry Janssen waren van de partij. Hij mocht aansluiten bij Ritchy Ramsey,  Jens Fabring en Dean Burmester. Een van de mannen lag op 2 meter. Daar werd het niet gemakkelijker van.

Robert werd aangekondigd door de speaker en maakte zich op. De Twentse supporters waren niet stil te krijgen: ‘Get in the hole’ schreeuwden ze. ‘Let him hit first’ was het antwoord van de stadion speaker.  Robert zwaaide nog naar de jongens en leek zich totaal niet te concentreren maar dat was schijn. Zelfs bij het adresseren riepen  ‘Come on Robbie’. Maar het ‘stoan en sloan’ principe werd beloond: focus en ontspanning. Een ijzer 8 (de pro’s sloegen een wedge)  op ruim een meter van de pin. Supporters in extase. He did  beat the pro!

 

De prijs? Twee vliegtickets binnen Europa maar keuze maar vooral eeuwige roem en een compliment van the pro’s : een fucking great shot