Baanonderhoud fairways en greens

Baanonderhoud fairways en greens

Op maandag 23 en dinsdag 24 mei zullen de fairways bezand en geprikt worden. Deze handelingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en zullen voornamelijk in de ochtend plaats vinden.

Daarnaast zullen vanaf maandag 9 mei de greens worden behandeld voor de emelten, de larve van de langpootmug. Emelten vreten niet aan de wortels van het gras, maar aan het sappige groen. Emelten worden ook wel de koeien van de greens genoemd, ze grazen ze kaal. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. De greens krijgen hierdoor kale, bruine plekken. De beestjes wonen in de bovenste zandlaag van waaruit ze ’s nachts half uit de grond stekend, aan de planten vreten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze ’s nachts zelfs hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel. Waarom de emelt juist de greens opzoekt, is volgens hoofdgreenkeeper Rick van den Beuken gemakkelijk te verklaren: “De greens zijn opgebouwd met verschillende zandlagen. Daar dringt de langpootmug gemakkelijk binnen in tegenstelling tot fairways die voornamelijk klei als ondergrond hebben. Op banen waarbij ook de fairways een zandbedding hebben zie je dat de emelt juist ook daar op de fairways schade aanricht”.

De behandeling van de greens vindt plaats op maandag 2 mei (Noord), dinsdag 3 mei (Zuid) en maandag 9 mei (Oost). Betreffende holes zijn dan geblokkeerd/gesloten vanaf 16.00 uur tot 08.00 uur volgende morgen. De desbetreffende green wordt dan overdekt met een zwart zeil. Deze mag onder geen enkele voorwaarde worden opgetild. Dit is een milieu vriendelijke manier om de greens naar een hoger niveau te tillen. Hopelijk zijn we binnenkort van deze golfvijand nr 1 verlost.

Naast bovenstaande zal een intensieve behandeling van alle greens plaatsvinden middels bemesting en bij-zaaien. Het beluchten en bezanden van de greens zal pas plaatsvinden wanneer de greens weer “gezond” zijn. In de afgelopen dagen is er veel onkruid verwijderd en worden enkele greens met een handmaaier gemaaid, om deze zoveel mogelijk rust te kunnen geven.

emelt 2