Baan in topvorm

Baan in topvorm

De conditie van onze golfbaan is inmiddels bijna voortreffelijk. Volle fairways en harde, steeds snellere, greens. De maai contouren van fairways, semi – rough en rough komen mijn name op de ‘buitenholes’ van oost en zuid het beste tot hun recht  en ogen optisch prachtig. De baan wordt er wel gelijk veel moeilijker van maar zo heeft de architect het oorspronkelijk ook bedoeld.

Waar we in de maand mei nog niet hebben kunnen profiteren van een kwalitatief goede baan is dit schade inmiddels ruimschoots ingehaald. De achterstand was grotendeels het gevolg van achterstallig onderhoud van met name de greens. In het najaar is het geplande prikken van de greens met een holle pen van 16mm niet uitgevoerd. Vanwege de grote hoeveelheid straatgras in de greens en een late schimmeluitbraak op met name de ‘oude’ holes moest deze actie worden uitgevoerd in april van dit jaar. Door het consequent uitvoeren van het onderhoud moet het straatgras worden teruggedrongen en plaats naken voor wit struis gras.

Voor het onderhoud van de greens zijn drie zaken belangrijk: zuurstof, mest en temperatuur. Deze laatste heeft ons ernstig in de steek gelaten. In mei was de temperatuur gemiddeld veel te laag en bleef de groei achter. Met de huidige temperaturen is het de laatste weken gelukkig zeer groeizaam weer geweest. Twee weken geleden is er nog met een 8 mm vaste pen geprikt en deze gaten zijn nu al niet meer te zien.

De nieuwe head greenkeeper John Bindels, afkomstig van Het Rijk van Nijmegen, baalde natuurlijk stevig van de matige start maar had helaas geen andere keuze in zijn planning. Het onderhoud ligt nu op schema en we kunnen nu profiteren van optimale baancondities. Het onderhoud voor het Rijk van Sybrook is onlangs weer voor de komende 5 jaar uitbesteed aan SBA Golf & Groen B.V. en we zijn inmiddels zeer content met de komst van John Bindels als head greenkeeper. In april 2006 is hij begonnen als Assistent Head Greenkeeper op Golfbaan Het Rijk van Nijmegen waar hij laatstelijk de functie van Head Greenkeeper vervulde. Sinds 1 april 2015 is hij verantwoordelijk voor Golfbaan ’t Sybrook. De bereidwilligheid van John en zijn team om in het weekend van de clubkampioenschappen volgend weekend  mee te werken aan speciale pin posities en een extra maaibeurt van de greens wordt zeer gewaardeerd.