Wijzigingen golfregels 2016

Vanaf 2016 zijn er meerdere wijzigingen doorgevoerd in het Handicap systeem. Klik hier voor het officiële NGF document. Een samenvatting van de belangrijkste veranderingen staat hieronder weergegeven.

De belangrijkste wijzigingen in het handicap systeem zijn:

 • Iedereen met een handicap tussen 37 en 54 krijgt een officiële EGA status.
 • Termen als een ‘actieve’ en ‘inactieve’ handicap verdwijnen. De NGF stelt dus niet langer eisen voor deelname aan de NGF Competitie en het bekende sterretje op het NGF pasje verdwijnt.
 • Alle golfers die een handicap hebben tussen de 4.5 en 11.4 mogen vanaf 1 januari 2015 9 holes Qualifying scores inleveren. Voor groepen boven de handicap 11.4 bestond deze mogelijkheid al.
 • Het wordt op termijn mogelijk om een EGA handicap te behalen (en bevorderen) op een PAR 3 baan die voldoende lengte heeft.
 • Voor de jaarlijkse herziening zal een nieuwe formule ervoor zorgen dat er minder snel een herziening van je handicap zal plaatsvinden.
 • Voor de CBA (afwijking weers- en baanomstandigheden) zal een nieuwe formule ervoor zorgen, dat er vaker een CBA van nul zal zijn.
 • Het was wellicht al bekend, maar vanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om met buitenlandse Qualifying kaarten uit EGA landen je handicap te veranderen. Op alle Q-kaarten, gespeeld in het buitenland, moeten per hole de Stablefordpunten uitgerekend en ingevuld worden. Ook moet het totaal aantal gescoorde punten  uitgerekend en ingevuld worden !!

Elke 4 jaar, bij het verschijnen van het nieuwe regelboekje, wijzigen de R&A en de USGA enkele golfregels. De wijzigingen hebben tot doel de regels logischer en duidelijker te maken. Klik hier voor het officiële NGF document, dat uitgebreid ingaat op de belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2016.

Belangrijkste wijzigingen in de golfregels zijn:

 1. Verkeerde score (Regelel 6-6d Verkeerde score voor een hole)
  Het kan voorkomen dat een speler zijn kaart inlevert met op één of meerdere holes een lagere score dan zijn werkelijke score. De speler zal in zo’n geval gediskwalificeerd worden. Echter, als de te lage score is te wijten aan dat de speler een straf niet heeft geteld, omdat hij niet wist dat hij een straf had opgelopen, dan wordt de speler niet in alle gevallen gediskwalificeerd, maar krijgt de speler in sommige gevallen twee straffen opgelegd:
  1) de straf die hij onkundig over de regels niet had geteld en
  2) twee extra strafslagen voor het feit dat hij een te lage score heeft ingeleverd.
  In het geval dat de speler voor een te lage score heeft getekend en daarbij een straf waarop diskwalificatie staat niet heeft toegepast, dan blijft de straf diskwalificatie. Dit laatste is bijvoorbeeld het spelen van een verkeerde bal en dit niet corrigeren voordat op de volgende holes wordt afgeslagen of in geval van de laatste hole voordat deze hole verlaten wordt.
 2. Lange putters (Regel 14-1b Verankeren van de club)
  Spelers mogen een club, met name een lange putter, bij het maken van een slag, niet meer verankeren tegen het lichaam (bijvoorbeeld tegen de buik, borst of kin). De lange putter zelf en ook het verankeren tegen de onderarm blijft gewoon toegestaan. Voor een exact beeld van wat en niet mag, raadpleeg de foto’s van deze link op de website van de R&A.
  Deze regelwijziging is al in 2013 aangekondigd en uitgebreid in het nieuws geweest.adam scott
  Waarom deze regelwijziging? Men wil een van de belangrijkste tradities van golf behouden, namelijk dat de speler de club vrijuit swingt.
 3. Afstandsmeters (Regel 14-3 Afstandsmeters)
  Vanaf 1 januari 2016 mag een speler elke afstandmeter meenemen tijdens wedstrijden op voorwaarde dat de speler het instrument enkel en alleen gebruikt om afstanden te meten.
  Het meten van bijvoorbeeld hoogteverschil of windsnelheid is nog steeds niet toegestaan tijdens een wedstrijd. Apparatuur die deze functie bezit, mag wel mee de baan op, maar alleen om er de afstand mee te meten.
 4. Hulpmiddelen (Regel 14-3 Kunstmatige hulpmiddelen en ongebruikelijke uitrusting; afwijkend gebruik van uitrusting)
  Het gebruik van kunstmatige hulpmiddelen tijdens een ronde is ook na 1 januari 2016 niet toegestaan, maar de straf is vanaf dat moment wel anders dan in 2015. Bij een eerste overtreding van deze regel is de straf twee strafslagen in strokeplay of verlies van de hole in matchplay.
  Voorbeeld: een speler die zijn polsen om een golfclub heeft vastgetapet, krijgt na de eerste slag met de tape twee strafslagen. Als de speler vervolgens nog een slag doet met de tape om zijn polsen wordt hij gediskwalificeerd. Hetzelfde geldt voor een speler die tijdens een ronde bij zijn oefenswing een gewicht aan zijn club toevoegt met het doel om tijdens de slag voor het gevoel met een lichtere stok te slaan.