Wereld Handicap Systeem in Nederland

Wereld Handicap Systeem in Nederland

Op 1 maart 2021 wordt het Wereld Handicap Systeem in Nederland ingevoerd, onder voorbehoud dat technische zaken voorspoedig blijven verlopen. Om de transitie in goede banen te leiden, is er een overgangsperiode van december 2020 tot eind februari 2021. Hieronder lichten we deze transitieperiode en het tijdpad toe.  

Fase 1: de eerste voorbereidingen (december 2020 tot 4 januari 2021)

 • Achter de schermen worden softwaretests en WHS-handicapberekeningen uitgevoerd.
 • U kunt in deze periode gewoon qualifying scores inleveren.

Fase 2: Dubbele handicap (4 januari tot 1 maart 2021)

 • Vanaf 4 januari 2021 zal zowel de te verwachten WHS-handicap als de actuele EGA-handicap getoond worden op de digitale NGF-pas in de app GOLF.NL.
 • Vanaf 4 januari kunt u de achterliggende (maximaal) 20 scores zien waarop WHS-handicaps zijn gebaseerd. De “WHS-scores” zullen te zien zijn in de app GOLF.NL en in proware. (U kunt nu al in de app GOLF.NL een overzicht van qualifying scores bekijken; klik hiervoor op “Mijn spel”).
 • Vanaf 4 januari worden alle qualifying scores verwerkt voor zowel de EGA- als de WHS-handicap. De WHS-handicap wordt ongeveer eens in de drie weken bijgewerkt.
 • U kunt in deze periode gewoon qualifying scores inleveren maar eind februari worden handicaps wel een kleine week “bevroren”. Er worden dan geen qualifying scores verwerkt en er kunnen even geen andere handicapaanpassingen worden doorgevoerd. Scores die in deze “vriesperiode” ingeleverd worden, komen in een wachtrij te staan en worden nadien, chronologisch, met terugwerkende kracht verwerkt.
 • Van 4 januari tot 1 maart 2021 is de EGA-handicap nog leidend, maar draait de te verwachten WHS-handicap al op de achtergrond mee. Clubwedstrijden worden tot 1 maart gespeeld op basis van de EGA-handicap.

Fase 3: WHS “live”

 • Vanaf 1 maart 2021 is de WHS-handicap leidend. Op 1 maart verdwijnt de oude EGA-handicap en is deze ook niet meer zichtbaar op de digitale NGF-pas. Overal verschijnt nu alleen de WHS-handicap.
 • Met ingang van 1 maart gaan ook nieuwe baanhandicaptabellen gelden.

Effectief is er dus een transitieperiode van ruim 2,5 maand …

 • … waarin handicaps van spelers na het invoeren van qualifying scores aangepast worden onder het WHS-systeem en volgens het EGA-systeem;
 • … waarin de commissies kunnen bekijken welke handicapaanpassingen ze eventueel per 1 maart 2021 willen uitvoeren en waarin ze in contact kunnen treden met de desbetreffende spelers.

Wat betreft de NGF Competitie in het voorjaar van 2021, iedereen die op 31 december een EGA-handicap van 36,0 of lager heeft, mag deelnemen aan de NGF Competitie.   

Tip: Probeer de komende maanden zo veel mogelijk qualifying scores in te leveren. Waarom ?

 • Als u bij de transitie 9 of meer scores in uw handicapgeschiedenis hebt, dan is er minder kans op (flinke)verhogingen van een handicap en dan zal je WHS-handicap een redelijk betrouwbare weergave zijn van uw speelsterkte. 
 • Uw qualifying scores tussen nu en 1 maart 2021 zijn waarschijnlijk medebepalend voor de eerste WHS-handicap. Omdat de WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten over de laatste 20 qualifying ronden, is het belangrijk om een ronde vanaf nu zo goed mogelijk af te maken, ook wanneer de buffer uit zicht is. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van de beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.

Vanwege de overschakeling naar het WHS is het belangrijk dat bij elke qualifying score alle gegevens ingevoerd zijn: het aantal Stableford-punten, de hole-scores en de par, Course Rating en Slope Rating van de baan. Per 1 maart 2021 is dit verplicht. 

Voor meer informatie ga naar https://www.ngf.nl/caddie/handicapping/handicapsysteem

H&R Commissie