Van welke kleur tee gaat u afslaan?

Van welke kleur tee gaat u afslaan?

Afslagplaats golf : 5 verschillende tee kleuren

Vanaf 1 januari 2013 spelen we niet van een heren- of dames tee, maar vanaf verschillende kleuren. Waarom? Niet alleen om het tempo er in te kunnen houden, ook om uw spelplezier te verhogen.

Waarom zou iemand die begint met golfen van bijvoorbeeld de oude heren tee af moeten slaan terwijl de afstanden vanaf de nieuwe rode of oranje tee makkelijker bereikbaar zijn. U kunt dan met meer plezier en dus meer voldoening de golfbaan door, waardoor het ook makkelijker wordt om u te motiveren. U kunt het gemak opzoeken of de uitdaging aangaan.

5 tee kleuren: Wit – Geel – Blauw – Rood – Oranje

De witte tee is het verst weg en zijn gereserveerd voor de ‘single’ handicappers en de professionals. Daarna zijn de kleuren qua afstand van de tee tot de green bepaald: geel is het verst weg en oranje het dichtste bij.

Elke kleur tee kent zijn eigen relatieve moeilijkheidsgraad van de baan en geeft de speler meer of minder handicap slagen mee om een score neer te kunnen zetten. Een speler die handicap 20 heeft krijgt dus, als hij bijvoorbeeld vanaf de oranje tee speelt, 30 slagen mee op 18 holes terwijl hij vanaf de gele tee ineens 40 slagen meer mag gebruiken.

Waarom afslaan vanaf 5 verschillende tee kleuren?

De basisgedachte is dat elke golfspeler een kleur tee kan kiezen die voor hem of haar het beste bij het spelniveau past. Of als het gezelliger is, kunnen 2 spelers besluiten een keer van dezelfde kleur tee te spelen. Mensen die beginnen met golf worden dus niet meer verplicht van geel of van rood te spelen maar kunnen de eerste keren ook vanaf oranje de baan in. Met als gevolg, een betere doorloop en minder doorlaten of druk van achterop komende spelers. Spelers die minder ver slaan, bijvoorbeeld over een waterhindernis heen, kunnen dus ook dichterbij beginnen.

Ook meer gevorderde spelers kunnen van meerdere tee’s spelen om de baan een keer in een andere setting te spelen. Variatie is belangrijk bij het oefenen. Het verschil in moeilijkheidsgraad wordt vanzelfsprekend gecompenseerd door de course rating.

Welke tee kleur bij qualifying ronde?

Speelt u qualifying dan hangen bij elke golfbaan de aangepaste tabellen waarop is aangegeven hoeveel slagen u mee de baan in krijgt. Dit is op basis van uw handicap in verhouding tot de kleur tee waar u die dag vanaf speelt. Bij een wedstrijd bepaalt de wedstrijdcommissie welke tee’s gebruikt worden.

De 5 kleuren tee’s, gekoppeld aan het handicapsysteem.

De kleuren tee’s zijn gekoppeld aan het handicapsysteem. Er zijn dus richtlijnen vanaf welke kleur tee een speler het best kan spelen. Het gaat hier om richtlijnen, het is dus geen verplichting.

Witte tee:Gereserveerd voor heren met ‘single’ handicap en professionals.
Gele tee:Voor heren met handicap 5-28.
Blauwe tee:Voor heren met handicap 20-36 en dames met handicap lager dan 10.
Rode tee:Voor heren met handicap 29-36 en dames met handicap 10-36.
Oranje tee:Voor beginnende golfers met baanpermissie of met handicap 37 t/m 54.