Joep Vos jongste regelcommissaris van Nederland?

Joep Vos jongste regelcommissaris van Nederland?

‘’Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot do either, do what is fair. But to do what is fair, you need to know the Rules of Golf.’’

Dit is de spreuk die op pagina 1 van het golfregelboekje staat. Volgens regel 6-1 wordt iedere speler geacht de golfregels te kennen, maar kennen wij de regels eigenlijk wel goed genoeg? Weten wij eigenlijk wel waar de golfregels voor bedoeld zijn?

Twee vragen die voor mij de reden waren om me op te geven voor de Cursus Regelcommissaris 1. Een cursus waar de kennis over de golfregels vergroot wordt. Met deze kennis kunnen de regelcommissarissen regelinstructies geven en verzorgen voor de (beginnende) golfers en wedstrijden op de club goed begeleiden. 

Deze cursus werd door de NGF georganiseerd in hotel Residence Groot Heideborgh. Hier heb ik twee fantastische dagen gehad! Bijna elke regel kwam aan bod, de regels werden heel gedetailleerd besproken. ’s Ochtends hadden we theorie (binnen) d.m.v. PowerPoint-presentaties en het Decisionboek, deze presentaties werden steeds door een andere docent gegeven. ’s Middags hadden we het praktijkgedeelte (buiten), hierbij werden veel situaties en regels gedemonstreerd.

Ik was de jongste van het gezelschap, volgens Christine Saxton (NGF) de jongste ooit die aan deze cursus had deelgenomen. Gaaf om te horen!

Op 15 oktober (iets minder dan twee weken) moet ik een examen afleggen. Er zijn 100 punten te halen, indien 60 punten gehaald, ben ik geslaagd. Indien 80 (ongeveer) of meer punten word ik uitgenodigd voor de Cursus Regelcommissaris 2. Bij Cursus 2 word je opgeleid tot clubreferee. Dit is natuurlijk nog gaver!

Ik ga ervan uit dit examen te halen, maar ik moet er zeker iets voor te doen. Hopelijk ben ik over een paar weken de jongste regelcommissaris van Nederland!

Nu moet ik weer verder met leren… (zie foto)

Een golfgroet,

Joep Vos

regelcommissaris-1