Q Kaarten

Naast qualifying wedstrijden is er ook de mogelijkheid om individueel een qualifying kaart (Q Kaart) in te leveren.
Op dit moment voeren al heel veel golfers hun scorekaarten in via de zuil/computer op de club of via een app zoals die van GOLF.NL. Voorheen moest de fysieke kaart op de club ook nog worden ingeleverd, maar dat is niet meer nodig. Als een scorekaart digitaal wordt ingevoerd en digitaal ‘ondertekend’ is door een marker, hoeft de kaart dus ook niet meer thuis of op de club bewaard te worden.  Klik hier voor uitleg van de GOLF.NL app, hier vindt u ook het instructiefilmpje.

https://www.ngf.nl/caddie/handicapping/app

Afspraak op de eerste tee
In het EGA Handicap Systeem staat op dit moment beschreven dat je, om een qualifying kaart te mogen spelen, vooraf je kaart moet registreren. Vanaf 1 januari 2018 komt daar een toegankelijkere optie bij: op de eerste tee maken de speler en de marker de afspraak om qualifying te spelen, welke lus, hoeveel holes en welke tee. Na je ronde kun je op het terras of ’s avonds op de bank de kaart invoeren. Uiteraard blijft het invoeren van de kaart via de zuil of het inleveren van een fysieke scorekaart ook nog een mogelijkheid. Kortom vooraf een sticker op de kaart plakken is niet meer nodig, maar maak wel een mondelinge afspraak op de 1e tee.

Meerdere keren 9 holes op één dag
Het spelen van 9 holes rondes wordt steeds populairder. Hoe meer scores een speler inlevert hoe betrouwbaarder zijn/haar handicap. In dit streven past het om meerdere 9 holes ronden op één dag toe te staan. 
Voor categorie 1 spelers (handicap tot 4.5) blijft de regel dat zij alleen hun handicap kunnen verlagen/verhogen via een 18 holes wedstrijd.

Marker moet traceerbaar zijn bij een digitale qualifying scorekaart
Het is verplicht om een marker te registreren wanneer er een digitale qualifying scorekaart wordt gespeeld. Hiermee wordt de kwaliteit van het handicapsysteem gewaarborgd.

Inleveren en indienen qualifying scorekaart
De scorekaart dien je z.s.m. in na het spelen van de ronde, echter in ieder geval voordat de volgende ronde wordt gespeeld. Indienen betekent in dit geval het digitaliseren van de papieren scorekaart. Dat kan dus altijd nog bij de zuil. Het is dus niet meer nodig om na digitalisering van de scorekaart de kaart in de brievenbus te deponeren. Let wel bij officiële wedstrijden zal er nog wel gebruik worden gemaakt van papieren scorekaarten. Kortom: of u maakt gebruik van de Golf app of u voert de kaart in bij de zuil op de club.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, stuur dan een mail naar: hrc@gccsybrook.nl

 

Q Kaarten op andere banen

Q Kaarten gelopen op andere golfbanen in Nederland kunnen/mogen thuis zelf in Proware Golf te worden ingevoerd.
U kiest in het menu van Proware voor Dashboard en vervolgens onder Mijn handicap voor de optie Nieuwe Scorekaart.

Q Kaart in het buitenland

Vanaf 1 januari 2015 worden ook buitenlandse Q Kaarten uit EGA landen geaccepteerd.
Deze kaarten moeten verplicht worden ingeleverd bij de Handicap- en Regelcommissie.
Voor het accepteren van dergelijke kaarten gelden de volgende voorwaarden:

  • De ronde is gespeeld op een baan/club die lid is van een buitenlandse Federatie die is aangesloten bij de Europese Golf Associatie;
  • De baan moet officieel zijn gemeten en een officiële course- en slope rating hebben;
  • De marker moet minimaal in het bezit zijn van een EGA Clubhandicap 54;
  • De spelvorm moet individueel stableford of individueel strokeplay;
  • De baan moet qualifying zijn en dit moet op de kaart kenbaar zijn gemaakt;