Aanpassing handicapsysteem 2018

Aanpassing handicapsysteem 2018

Het handicap systeem gaat veranderen. Waarom gaat er iets veranderen?

De afgelopen jaren heeft de digitale wereld flinke sprongen gemaakt en dat biedt goede mogelijkheden om golf toegankelijker te maken. Uit cijfers blijkt dat het handicapsysteem door veel golfers nog steeds als ingewikkeld wordt ervaren, terwijl het doel is om spelers juist te stimuleren meer scores in te leveren. Meer qualifying scorekaarten betekent een actuelere handicap en betere golfers!
‘Om het handicapsysteem toegankelijker te maken gaan we een aantal regels rondom het spelen van een qualifying scorekaart afschaffen en meer vertrouwen op de eerlijkheid van de golfer. Uiteraard met de traditie van de sport in gedachte houdend; als golfer ben je je eigen scheidsrechter en daarom zelf verantwoordelijk voor je handicap’. aldus Jeroen Stevens (directeur NGF).

De basis van het handicapsysteem is het vertrouwen in de golfer

 Wat gaat er veranderen?
“Een papieren scorekaart niet meer nodig en niet bewaren.” 
Op dit moment voeren al heel veel golfers hun scorekaarten in via de zuil/computer op de club of via een app zoals die van GOLF.NL. Voorheen moest de fysieke kaart op de club ook nog worden ingeleverd, maar dat is niet meer nodig. Als een scorekaart digitaal wordt ingevoerd en digitaal ‘ondertekend’ is door een marker, hoeft de kaart dus ook niet meer thuis of op de club bewaard te worden.  Klik hier voor uitleg van de GOLF.NL app, hier vindt u ook het instructiefilmpje.

https://www.ngf.nl/caddie/handicapping/app

Afspraak op de eerste tee
In het EGA Handicap Systeem staat op dit moment beschreven dat je, om een qualifying kaart te mogen spelen, vooraf je kaart moet registreren. Vanaf 1 januari 2018 komt daar een toegankelijkere optie bij: op de eerste tee maken de speler en de marker de afspraak om qualifying te spelen, welke lus, hoeveel holes en welke tee. Na je ronde kun je op het terras of ’s avonds op de bank de kaart invoeren. Uiteraard blijft het invoeren van de kaart via de zuil of het inleveren van een fysieke scorekaart ook nog een mogelijkheid. Kortom vooraf een sticker op de kaart plakken is niet meer nodig, maar maak wel een mondelinge afspraak op de 1e tee.

Meerdere keren 9 holes op één dag
Het spelen van 9 holes rondes wordt steeds populairder. Hoe meer scores een speler inlevert hoe betrouwbaarder zijn/haar handicap. In dit streven past het om meerdere 9 holes ronden op één dag toe te staan.
Voor categorie 1 spelers (handicap tot 4.5) blijft de regel dat zij alleen hun handicap kunnen verlagen/verhogen via een 18 holes wedstrijd.

Marker moet traceerbaar zijn bij een digitale qualifying scorekaart
Het is verplicht om een marker te registreren wanneer er een digitale qualifying scorekaart wordt gespeeld. Hiermee wordt de kwaliteit van het handicapsysteem gewaarborgd.

Inleveren en indienen qualifying scorekaart
De scorekaart dien je z.s.m. in na het spelen van de ronde, echter in ieder geval voordat de volgende ronde wordt gespeeld. Indienen betekent in dit geval het digitaliseren van de papieren scorekaart. Dat kan dus altijd nog bij de zuil. Het is dus niet meer nodig om na digitalisering van de scorekaart de kaart in de brievenbus te deponeren. Let wel bij officiële wedstrijden zal er nog wel gebruik worden gemaakt van papieren scorekaarten. Kortom: of u maakt gebruik van de Golf app of u voert de kaart in bij de zuil op de club.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, stuur dan een mail naar: hrc@gccsybrook.nl